Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Bakhuis in Boekel

Neerbroek 5
5427 PS, Boekel (Gemeente Boekel)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1700
Publicatie: 20031124
Rijksmonument ID: 526827
Type: Boerderij

Omschrijving van Bakhuis

Onderdeel 2

Inleiding

BAKHUIS, behorend bij een langgevelboerderij. Het bakhuis is opgetrokken in ambachtelijk-traditionele bouwtrant en dateert uit XVIIIB. Het ligt terzijde van de boerderij met de nok haaks erop.

Omschrijving

Bakhuis op rechthoekige plattegrond onder zadeldak met wolfeinden, gedekt met gesmoorde muldenpannen. De schuine gevelvlakken hebben boven de daklijn uitstekende rollagen en aanzetstenen. Op het linker uiteinde van de nok een gemetselde schoorsteen. Handvormbaksteen boven gepleisterde plint met hoekversiering. De segmentboogvormig afgesloten ingang met opgeklampte deur zonder kozijn bevindt zich in de korte, naar het woonhuis toegewende gevel. Voorts bouwsporen. In de geveltop een klein venster met kruisroeden. De lange gevel links heeft twee vensters met 20-ruits schuiframen en dubbele luiken; die van het linker venster met maansikkelvormige lichtsleuven. Strekken boven, rollagen onder de vensters. Staafankers. De korte gevel aan de straatzijde heeft een venster met 12-ruits schuifraam en dubbele luiken. In de geveltop een ijzeren lunetvenster met twee gebogen roeden en rollagen. Staafankers. De andere lange gevel wordt aan het oog onttrokken door een aanbouw uit cementsteen onder lessenaardak (XXa). Daarin o.a. een vierruits draairaam met luik. De plint en de onderdorpels van de kozijnen zijn donkergrijs, de kozijnen en ramen crême, de deur en de luiken standgroen geschilderd.

Waardering

Het bakhuis uit XVIIIB, behorend bij een langgevelboerderij is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een bakhuis bij een grote boerderij in Oost-Brabant. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik. Het heeft samen met de bijbehorende boerderij, aangebouwde schuur, waterput en erfbeplanting ensemblewaarde. Het bakhuis is straatbeeldbepalend.

Tags: agrarische gebouwen,bakhuis,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Bakhuis
location_on Monumenten Kaart rond Boekel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!