Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Sluis in Nieuwegein

star star star star (1)
By Schalkwijkerwetering/In Oostelijke Dijk
3430 AA, Nieuwegein (Gemeente Nieuwegein)
Utrecht
Bouwjaar: 1850-1900
Publicatie: 20021216
Rijksmonument ID: 526825

Omschrijving van Sluis

Inleiding

Omstreeks 1938 aangelegde SLUIS als verbinding tussen de Schalkwijkse Wetering en bet destijds pas aangelegde Lekkanaal. De sluis was mede bestemd om in tijden van oorlog te fungeren als inundatiesluis voor het achterliggende gebied. Aan de noordzijde van de sluis bevindt zich aan het Lekkanaal een houten schotbalkenloods. Deze valt buiten de bescherming.

Omschrijving

De aan het Sluispad tussen het Lekkanaal en de Schalkwijkse Wetering gelegen sluis is uitgevoerd met betonnen wanden, die aan de bovenzijde zijn voorzien van een stalen stootprofiel. De kolkbreedte van de sluis bedraagt Ca. vier meter, de kolklengte twintig meter. In de sluiswand is aan de zuidoostzijde een betonnen trap aangebracht. De wanden zijn op twee niveaus voorzien van haalkommen met bolders. De houten enkele draaideuren zijn in het midden aan de bovenzijde voorzien van een stalen hekwerk. Ze zijn bedienbaar vanaf de sluishoofden en hebben gebogen getande kwadranten. Aan de westzijde bevindt zich voor de deur in de kolk aan de zijde van het Lekkanaal een sponning ten behoeve van een schotbalkkering. Over bet westelijke deel van de sluis is een deels vernieuwde stalen brug met houten rijvloer gelegd, die buiten de bescherming valt.

Waardering

Sluis van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van in beton opgetrokken sluis, alsmede van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Tags: weg- en waterwerken,schutsluis,waterkering en -doorlaat,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Sluis
location_on Monumenten Kaart rond Nieuwegein

Recensies (1)
    Sluis Sluis
    By Schalkwijkerwetering/In Oostelijke Dijk, Nieuwegein, Utrecht, NL
  • star star star star
    5
    Mooie foto's. Op de foto's wordt echter de oude sluis afgebeeld en niet het sluisje in de schalkwijkse wetering...
In de buurt