Prinses Beatrixsluizen in Nieuwegein
Omschrijving van Prinses Beatrixsluizen
Inleiding
Dubbele SLUIZEN, genaamd de Prinses Beatrixsluizen, in 1938 ontworpen door J.P. Josephus Jitta, ingenieur van Rijkswaterstaat en L.S.P. Scheffer. De constructie werd uitgevoerd door J. Mulder (?). De dubbele tweelingsluis ligt in het Lekkanaal, dat de Lek verbindt met het Amsterdam-Rijnkanaal. Scheffer ontwierp ook de wachtgebouwtjes op het middenhoofd en het kantoor annex werkplaats aan de oostzijde van het complex. Deze gebouwen zijn deels gesloopt of vallen buiten de bescherming. De bouwstijl is functionalistisch. Aan de noordzijde van de sluis is een verkeersbrug geplaatst. De in 1962 gebouwde dienstwoningen en loodsen aan de oostzijde van de sluis vallen buiten de bescherming, evenals de in 1997 gerealiseerde wachthuisjes op het middenhoofd.
Omschrijving
De aan de zuidzijde in het Lekkanaal gelegen dubbele sluizen bestaan uit twee identieke betonnen sluisbakken van 225 meter lengte, gescheiden door een middenhoofd, en twee aan weerszijden hiervan geplaatste portalen, waarin de hefdeuren of sluisschuiven zijn opgehangen. Daarnaast bevinden zich aan weerskanten van het zuidelijk portaal, op het middenhoofd twee halfronde, eenlaags wachtgebouwtjes en staat een vrijstaand, tweelaags wachtgebouw ten noorden hiervan. De portalen hebben elk drie witgeschilderde heftorens van gewapend betond, waarlangs de sluisdeuren op en neer bewegen. Daaroverheen bevindt zich een overdekte verbindingsbrug waarin de hefconstructies zijn ondergebracht. Over de volle lengte van de brug zijn stalen drielichtsvensters geplaatst met aan de uiteinden een open halfrond balkon met overstekend plat dak. De torens hebben smalle vensters. De wachtgebouwtjes ter weerszijde van de zuidelijke toren zijn van beton en hebben een halfronde gevel onder een plat dak. Het vrijstaande wachtgebouwtje heeft twee bouwlagen met een halfronde zuidgevel onder een overstekend plat dak. Op de verdieping bevindt zich een balkon met een stalen balustrade. Aan de noordzijde is een aanbouw geplaatst van één bouwlaag met openslaande deuren en vensters.
Waardering
Het sluizencomplex is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van het type dubbele tweelingsluis met hefdeuren, opgetrokken in functionalistische stijl. Het is van belang in het oeuvre van J.P. Josephus Jitta en L.S.P. Scheffer alsmede van beeldbepalende waarde.
Tags: weg- en waterwerken,sluis,waterkering en -doorlaat,...
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
- betonnen werken en sluis lekkanaal betonnen werken en sluis lekkanaal, Nieuwegein
- betonnen werken en sluis lekkanaal betonnen werken en sluis lekkanaal, Nieuwegein
- Sluis BY Schalkwijkerwetering/in oostelijke dijk, Nieuwegein
- betonnen werken en sluis lekkanaal betonnen werken en sluis lekkanaal, Nieuwegein
- betonnen werken en sluis lekkanaal betonnen werken en sluis lekkanaal, Nieuwegein
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Nieuwegein (Utrecht)