Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Karschop in Oosteind

Heikant 86
4909 AP, Oosteind (Gemeente Oosterhout)
Noord Brabant
Bouwjaar: tweede helft 18e eeuw of eerste helft 19e eeuw
Publicatie: 20040607
Rijksmonument ID: 526808
Type: Boerderij

Omschrijving van Karschop

Omschrijving onderdeel 3: karschop.

Inleiding

Op het erf achter de langgevelboerderij een KARSCHOP. De karschop is in ambachtelijk-traditionele stijl grotendeels uit hout en riet opgetrokken en draagt streekeigen kenmerken. Datering XVIIIB of XIXA. De karschop is in gebruik als gastenverblijf.

Omschrijving

Deels gepotdekselde en geteerde karschop met rieten schilddak. Eén zijmuur en de plint rondom zijn opgetrokken uit grijs/zwarte en rode baksteen. Binnen staan drie eiken ankerbalkgebinten met eenvoudige spanten.

Waardering

De karschop is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een karschop bij een langgevelboerderij. Het object is van architectuurhistorische waarde vanwege de samenhang tussen in- en exterieur; vanwege de harmonische verhoudingen en ambachtelijk toegepaste traditionele materialen en vormen. Door de ligging van de karschop bij de langgevelboerderij en een Vlaamse schuur aan een oude verkeersas vertegenwoordigt de karschop bovendien een duidelijke ensemblewaarde en markeert zij mede de oude bewoningskern van Oosteind.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Karschop
location_on Monumenten Kaart rond Oosteind

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!