Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Vlaamse schuur in Oosteind

Heikant 86
4909 AP, Oosteind (Gemeente Oosterhout)
Noord Brabant
Bouwjaar: tweede helft 18e eeuw of eerste helft 19e eeuw
Publicatie: 20040607
Rijksmonument ID: 526807
Type: Boerderij

Omschrijving van Vlaamse schuur

Omschrijving onderdeel 2: Vlaamse schuur.

Inleiding

Op het erf achter de langgevelboerderij staat een gepotdekselde en met een rieten schilddak gedekte VLAAMSE SCHUUR. De schuur is in ambachtelijk-traditionele stijl geheel uit hout en riet opgetrokken en draagt streekeigen kenmerken. Datering XVIIIB of XIXA. De Vlaamse schuur is in gebruik als stalling.

Omschrijving

De Vlaamse schuur heeft drie asymmetrische eiken gebinten van rijzige hoogte, waarvan de dekbalk aan één zijde als ankerbalkgebint is uitgevoerd en aan de andere zijde is opgelegd en oversteekt. Sporenkap uit rondhout, deels voorzien van haanhouten. Langsdeel met (vernieuwde) dubbele deeldeuren, waarvoor de rieten kap alleen aan de veldzijde opgelicht is. Ventilatiesleuven met houten schuiven.

Waardering

De Vlaamse schuur is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een kleine, voor West-Brabant zo kenmerkende Vlaamse schuur. Door haar bijzondere constructiewijze heeft de Vlaamse schuur bouwhistorische betekenis. De schuur is van architectuurhistorische waarde vanwege de samenhang tussen in- en exterieur, die bovendien een grote mate van gaafheid vertonen; verder vanwege de harmonische verhoudingen en ambachtelijk toegepaste traditionele materialen en vormen. Door de ligging van de schuur bij de langgevelboerderij en de karschop aan een oude verkeersas heeft de schuur een duidelijke ensemblewaarde en markeert zij mede de oude bewoningskern van Oosteind.

Tags: agrarische gebouwen,schuur(m),boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Vlaamse schuur
location_on Monumenten Kaart rond Oosteind

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!