Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Schop annex bakhuis in Sint Michielsgestel

Venstraat 2
5271 TV, Sint Michielsgestel (Gemeente Sint Michielsgestel)
Noord Brabant
Bouwjaar: 17e eeuw
Publicatie: 20040525
Rijksmonument ID: 526785
Type: Boerderij

Omschrijving van Schop annex bakhuis

Omschrijving onderdeel 2: Schop annex bakhuis

Inleiding

SCHOP annex BAKHUIS met koestal, daterend uit XVII en nadien gewijzigd. Het schop is opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele trant en gelegen terzijde van de bijbehorende kortgevelboerderij op een enigszins verhoogd erf met fruitbomen en eiken. Het maakt deel uit van de bebouwing van de buurtschap Plein.

Omschrijving

Terzijde van de boerderij staat met de nok evenwijdig aan de boerderij een schop op langwerpige rechthoekige plattegrond met koestal en bakhuis onder schilddak, gedekt met rode en gesmoorde Hollandse pannen, maar vroeger met riet. Deels opgetrokken uit oranje-gele IJsselsteen. In de lange, naar de boerderij gekeerde gevel bevinden zich drie twaalfdelige gietijzeren lunetvensters met stervormige tracering (XIXd) en een deur. De ingang bevindt zich in de korte gevel aan de achterzijde. Inwendig is er een afgescheiden ruimte met een bakoven met ijzeren ovenluik. Het grootste deel van het schop wordt ingenomen door een koestal. Van de oorspronkelijk twee eiken dekbalkgebinten met schoren is er een bewaard gebleven. Op de dekbalk twee eiken driehoeksspanten met spruitbalk en geschoorde gordingen. Nokgording. Datering XVII, gewijzigd XIXd.

Waardering

Het schop annex bakhuis, in oorsprong daterend uit XVII en gewijzigd in XIXd, is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als voorbeeld van een schop met bakhuis als onderdeel van een zich in de loop der eeuwen uitbreidend boerderijcomplex in de Meierei. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur. In samenhang met de bijbehorende kortgevelboerderij en de traditionele erfbeplanting heeft het schop grote ensemblewaarde. Het object is straatbeeldbepalend en mede door zijn ligging aan de driesprong van wegen karakteristiek voor de open agrarische bebouwing van de buurtschap Plein.

Tags: agrarische gebouwen,bakhuis,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Schop annex bakhuis
location_on Monumenten Kaart rond Sint Michielsgestel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt