Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Stoomfabriek De Batavier in Nieuwegein

Herenstraat 71a
3431 CX, Nieuwegein (Gemeente Nieuwegein)
Utrecht
Bouwjaar: 1888 (oorspronkelijk 18e eeuw)
Publicatie: 20021216
Rijksmonument ID: 526780
Type: Molen
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Stoomfabriek De Batavier

Inleiding

Aan de Herenstraat werd in 1888 een STOOMFABRIEK, type stoomkorenmolen, opgetrokken op de fundamenten van een molen die uit de achttiende eeuw dateerde. De molen werd 'de Batavier' genoemd en was de maalderij van de firma Van Mourik. In de molen stond een stoommachine van acht pk. opgesteld. Deze is niet meer

Omschrijving

De aan de Herenstraat gelegen stoomfabriek is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een met gesmoorde pannen gedekt zadeldak tussen tuitgevels. De gevels lopen taps toe en zijn alle bepleisterd. De voorgevel bevat een ingang, waarboven in de eerste verdieping een dubbele openslaande deur met halfronde bovenzijde is gezet. De tweede verdieping bevat een stalen rondboogvenster en in de top een rondboogvormige opening met een luik. De rechterzijgevel en achtergevel bevatten elk in de eerste en tweede verdieping een halfrond stalen venster. De linkerzijgevel bevat een stalen venster ter hoogte van de tweede verdieping. Tegen deze gevel was tot en met de eerste bouwlaag een aanbouw gezet waarvan deuropeningen in de gevel resteren. Tegen de achtergevel is een aanbouw gezet onder lessenaardak die de voormalige machinekamer, het ketelhuis en het kolenhok bevatte. In het interieur bevindt zich een deel van bet gaandewerk, de aandrijving en een koppel stenen.

Waardering

Het industriƫle object is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een stoomkorenmolen met een restant van het gaandewerk.

Tags: molens,industrie- en poldermolen,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Stoomfabriek De Batavier
location_on Monumenten Kaart rond Nieuwegein

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt