Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Schuur met dwarsdeel in Esbeek

Spaaneindsestraat 21
5085 NN, Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Noord Brabant
Bouwjaar: tweede helft 18e eeuw - eerste helft 19e eeuw
Publicatie: 20041108
Rijksmonument ID: 526778
Type: Boerderij

Omschrijving van Schuur met dwarsdeel

Omschrijving onderdeel 2: schuur met dwarsdeel

Inleiding

SCHUUR met dwarsdeel, daterend uit XVIIIB-XIXA en opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele stijl. De schuur behoort bij een langgevelboerderij en ligt buiten de bebouwde kom op een ruim erf met boerenbloementuin en fruitbomen. De schuur ligt met de nok haaks op de weg en de boerderij.

Omschrijving

Vrijstaande schuur onder rieten schilddak met wolfseinde. Stroken van rode Hollandse dakpannen. Wanden gerabat. Onder het wolfseinde in de naar de weg toegewende korte zijde een grote vierkante ventilatieopening. In de lange naar de boerderij gerichte zijde grote dubbele deeldeuren waarvoor het dak is opgelicht.

Waardering

De vrijstaande schuur uit XVIIIB-XIXA is van algemeen belang. De schuur heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een vrijstaande schuur behorende bij een langgevelboerderij. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens de in- en uitwendig gaaf bewaardgebleven hoofdstructuur en onderdelen van het interieur, de harmonische verhoudingen en ambachtelijk toegepaste traditionele bouwmaterialen. De schuur heeft in combinatie met de bijbehorende langgevelboerderij ensemblewaarde. De schuur is straatbeeldbepalend.

Tags: agrarische gebouwen,schuur(m),boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Schuur met dwarsdeel
location_on Monumenten Kaart rond Esbeek

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt