Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Langgevelboerderij op restanten van kasteel Herlaer in Sint Michielsgestel

Oud Herlaer 1
5271 TT, Sint Michielsgestel (Gemeente Sint Michielsgestel)
Noord Brabant
Bouwjaar: 14e-19e eeuw (restanten)
Publicatie: 20041108
Rijksmonument ID: 526773
Type: Boerderij

Omschrijving van Langgevelboerderij op restanten van kasteel Herlaer

Omschrijving onderdeel 1: Langgevelboerderij

Inleiding

LANGGEVELBOERDERIJ OP RESTANTEN VAN KASTEEL HERLAER, daterend van XIV-XIXB. De boerderij is opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele stijl en ligt met bijgebouwen in U-vorm op een verhoging in de weilanden, omzoomd door 6 forse linden. Sporen van een gracht.

Omschrijving

De eenlaagse langgevelboerderij, oorspronkelijk met dwarsdeel op nagenoeg rechthoekige plattegrond, is boven een grijs geschilderde plint opgetrokken uit witgeschilderde handvormbaksteen in kruisverband. In de fundamenten zijn kloostermoppen verwerkt. Het rieten schilddak heeft stroken van gesmoorde Hollandse golfpannen. Op de scheiding van woon- en bedrijfsgedeelte een gemetselde schoorsteen op de nok. Nokvorsten. Grote verscheidenheid aan ca. XXm vernieuwde, onregelmatig geplaatste vensters. De oorspronkelijke woning, ongeveer in het midden gelegen, heeft een centrale deur met bovenlicht en aan weerszijden vensters met strekken en luiken. Geheel rechts is in de voormalige korenschuur een tweede woning ingericht. Hier twee ijzeren stalramen en twee nieuwe vensters. Geheel links bevindt zich de schuur met hooizolder. Hierin twee deuren en enkele ijzeren stalramen, lange staafankers met twee stroppen. Uiterst links het bouwspoor van de dichtgezette, oorspronkelijk segmentboogvormige deeldeuren. In de korte gevel links een deur, aan weerszijden een zesdelig ijzeren stalraam. Op de hooizolder een laadluik. Staafankers en rechts een X-vormig anker. Aan de achtergevel ter plaatse van de schuur twee segmentboogvormige zesdelige betonnen stalramen, lange staafankers. Onder de dakrand in grijze verf de tekst OUT-HERLAER. Verder ter plaatse van de woningen zes grote vensters. Vier lage steunberen stutten het golvende muurwerk. In de rechter kopgevel een nieuw venster (XXc). Doorlopende fundamenten met muur naar stalgebouw.

Binnen zijn eiken moerbalken in de muren opgelegd. Daarop staan zeven eiken driehoeksspantjukken met schoren en twee spruitbalken, gehakte telmerken I-VII.

Waardering

De langgevelboerderij uit XIXB op restanten van het kasteel Herlaer uit XIV e.v. is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een langgevelboerderij die voortgekomen is uit een kasteel en daar ook in naam aan herinnert. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur. Het pand heeft bouwhistorische waarde vanwege de gecompliceerde bouwgeschiedenis. Het is historisch van betekenis als herinnering aan de tijd van het feodalisme. Het pand vormt met de landschappelijke verhoging, de resten van de omgrachting, de bijgebouwen en het hoge geboomte temidden van de weilanden een waardevol landschappelijk en monumentaal ensemble.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Langgevelboerderij op restanten van kas…
location_on Monumenten Kaart rond Sint Michielsgestel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt