Drie geschakelde voormalige pakhuizen, genaamd 'Deli', 'Langkat' en 'serdang' in Amsterdam
Omschrijving van Drie geschakelde voormalige pakhuizen, genaamd 'Deli', 'Langkat' en 'serdang'
Inleiding
Drie geschakelde voormalige PAKHUIZEN, genaamd "Deli", "Langkat" en "Serdang", gebouwd in 1903-1904, naar een ontwerp van P.J. Hamer met kenmerken van de Overgangsarchitectuur.
N.B. In de op onderdelen gewijzigde pakhuizen zijn tegenwoordig woningen ondergebracht.
Omschrijving
Het in kruisverband opgetrokken opslaggebouw op rechthoekige plattegrond telt vijf bouwlagen en is vlak gedekt en voorzien van vier moderne dakopbouwen. De symmetrisch ingedeelde voorgevel wordt gekenmerkt door negen vensterassen, drie per pakhuis. De brede centrale hijsluikopeningen, onder de hijsbalk, worden geflankeerd door kleine getoogde vensters. De centrale openingen hebben alle pakhuisdeuren. De bovenste en de onderste hijsluikopeningen zijn getoogd en hebben hardstenen sluit- en aanzetstenen. De overige hijsluikopeningen zijn recht gesloten en onderling verbonden door hardstenen friezen met daarin, boven de eerste verdieping, de Indonesische pakhuisnamen. De toegangsdeuren op de begane grond in de rechter vensteras hebben in de segmentboog hardstenen aanzetstenen.
De gevel wordt boven het trasraam, met een afgeschuinde hardstenen lijst, ter hoogte van de eerste verdiepingvloer geleed door drie groen geglazuurde koppenlagen. Dergelijk koppenlagen bevinden zich ook onder de hijsbalken, hier echter ononderbroken door strekkenlagen. Op de daklijst zijn als markering van de drie pakhuizen, vier hardstenen opzetstukken met ingehakte versieringen, geplaatst. Rechts, in het verlengde van de voorgevel bevindt zich een eenlaags tussenlid, voorzien van een getrapt uitkragend spaarveld en rechts een rondboogvormige toegang. De gevellijst is van hardstenen blokken voorzien met daarop een siersmeedwerk spijlenhek.
De rechter zijgevel is voorzover zichtbaar, blind uitgevoerd.
De constructie van het interieur bestaat uit gewapend betonnen kolommen waarop een betonvloer rust.
Waardering
De drie geschakelde pakhuizen uit het begin van de twintigste eeuw zijn wegens cultuur- en architectuurhistorische waarden van algemeen belang als karakteristiek voorbeeld van een traditioneel geconstrueerd opslaggebouw met eigentijdse detaillering; tevens van belang wegens situationele- en ensemblewaarde wegens de nog herkenbare relatie met de naburige pakhuizen en de Houthaven.
Tags: gebouwen, woonhuizen,pakhuis,opslag,handel,kant.,opsl, transp.
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Pakhuizen Medan/Bindjeij/Laboean Nova Zemblastraat 2A, Amsterdam
-
Van Noordschool Tasmanstraat 15, Amsterdam
-
Het Veem Van Diemenstraat 406, Amsterdam
-
Modelblok arbeiderswoningen van de Vereeniging ten behoeve der Arbeidersklasse te Amsterdam, voorbeeldproject met etagewoningen dat navolging moest krijgen, uitgevoerd met sobere, slechts door risalieten gelede gevels in opmerkelijk vrije eclectische trant Planciusstraat 8, Amsterdam
-
Zeer diep, naar achteren breder wordend pakhuis Vierwindenstraat 203, Amsterdam
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Amsterdam (Noord Holland)