Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Winkel-woonhuis in Oisterwijk

De Lind 75
5061 HV, Oisterwijk (Gemeente Oisterwijk)
Noord Brabant
Bouwjaar: eerste helft 18e eeuw
Publicatie: 20040503
Rijksmonument ID: 526617
Type: Gebouw

Omschrijving van Winkel-woonhuis

Inleiding

WINKEL-WOONHUIS, opgetrokken in ambachtelijk-traditionele bouwtrant, daterend uit de eerste helft van de 18de eeuw, mogelijk ouder. Prominent gelegen aan het langgerekte dorpsplein De Lind, in het beschermde dorpsgezicht Oisterwijk. Voor de hoofdingang een hardstenen stoep met twee stoeppalen.

Omschrijving

Tweelaags gepleisterd pand onder schilddak met merendeels gesmoorde Hollandse pannen dat aan de achterzijde lager aanzet. Een gemetselde schoorsteen staat rechts op de nok. De witgeschilderde vijf-assige voorgevel heeft een geschilderde plint. De hoofdingang met paneeldeur is voorzien van een monumentale houten omlijsting met gecanneleerde pilasters op hardstenen neuten en een geprofileerde kroonlijst. Het bovenkalf is met eierlijst en parelsnoer uitgevoerd. Aan weerszijden twee vensters met zes-ruits schuiframen, aan de rechterzijde (winkel sinds 1925) vereenvoudigd, links nog met wisseldorpelklosjes en dubbele luiken. Op de verdieping vijf vier-ruits schuiframen. De linker zijgevel is aangebouwd, de rechter is geheel blind en wit geschilderd. Staafankers. Tegen de rechter zijgevel een poortvormige doorgang met korfboog onder ezelsrugafdekking, eveneens gepleisterd. De kozijnen, ramen en kroonlijst zijn wit, de paneeldeur en luiken standgroen. De oorspronkelijke indeling is nagenoeg bewaard gebleven. Een lange gang met witte en zwarte vloertegels uit marmer en Naamse steen deelt het huis in twee├źn. Rechts bevindt zich sinds 1925 de winkelruimte, links de woning. Oude paneeldeuren.

Waardering

Het winkel-woonhuis uit de eerste helft van de 18de eeuw, mogelijk ouder, is van algemeen belang. Het object vertegenwoordigt cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een voornaam historisch woonhuis in een verstedelijkte dorpskern. Het object vertegenwoordigt architectuurhistorische waarde op basis van de uitwendige verschijningsvorm, de nagenoeg bewaard gebleven oorspronkelijke indeling en het materiaalgebruik. Het object bezit binnen de grens van het beschermde dorpsgezicht ensemblewaarde en geldt als straatbeeldbepalend.

Tags: gebouwen, woonhuizen,winkel,handel,kant.,opsl, transp.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Winkel-woonhuis
location_on Monumenten Kaart rond Oisterwijk

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!