Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kazemat 18 in Nederweert

Kanaaldijk Ongd
6030 AA, Nederweert (Gemeente Nederweert)
Limburg
Bouwjaar: 1940
Publicatie: 20030527
Rijksmonument ID: 526487

Omschrijving van Kazemat 18

Inleiding

Tussen de berm van de Rijksweg-Noord en de lager gelegen westelijke oever van de Zuid-Willemsvaart ligt ter hoogte van de Bosserstraat S-KAZEMAT K18. De kazemat maakt deel uit van een snoer kazematten langs de Zuid-Willemsvaart dat tot doel had eventuele overschrijding van dit kanaal door de vijand te voorkomen.

Beschrijving De kazemat is vanaf de Rijksweg niet zichtbaar; dit omdat de kazemat half is ingegraven in het met bomen en struiken begroeide steile talud tussen de berm van de Rijksweg en het lager gelegen kanaal. Overigens is de kazemat gaaf en zijn er geen zichtbare sporen van gevechtshandelingen. Alle openingen zijn dichtgemaakt.

Waardering

De kazemat is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het object is architectuur- en bouwhistorisch van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in de verwerking van gewapend beton. Het is ook van belang voor de typologische ontwikkeling van diverse verdedigingsobjecten- en structuren inzake de nationale landsverdediging. Het object heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel: enerzijds als onderdeel van de landsverdediging (het geheel aan stellingen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog), en anderzijds als belangrijk (structurerend) onderdeel van het Peelgebied dat als militair landschap cultuurhistorisch van belang is. De kazemat heeft een bijzondere historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid van het gebied. Deze verweving geeft het complex ook een grote belevingswaarde. Verder moet gewezen worden op de gaafheid van het gehele complex. Daarbij is de gehele stelling als grootschalig militair complex en herinnering aan een grootscheeps uitgevoerde verdedigingsmaatregel in relatie met de Tweede Wereldoorlog in Limburg zeldzaam.

Tags: verdedigingswerken,kazemat,kazemat,verdedigingsw., milit.geb

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kazemat 18
location_on Monumenten Kaart rond Nederweert

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt