Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kazemat 14 in Nederweert

Roeven 3
6031 RN, Nederweert (Gemeente Nederweert)
Limburg
Bouwjaar: 1940
Publicatie: 20030527
Rijksmonument ID: 526483

Omschrijving van Kazemat 14

Inleiding

In de hoek die gevormd wordt door de loodrechte kruising van de A2 over het kanaal en de Rijksweg-Zuid staat, nog net op het grondgebied van de gemeente Nederweert, de PEELDIVISIEKAZEMAT K14. De kazemat staat in het veld, aan de rand van het fietspad dat langs de Rijksweg-Zuid loopt. Schuin erachter, op nauwelijks meer dan een meter afstand, staat de B-kazemat K13. Ten westen van deze twee-eenheid staan -op Weerts grondgebied- twee andere Peeldivisiekazematten, en ten oosten ervan -grondgebied gemeente Nederweert- een andere B-kazemat.

Beschrijving De kazemat had ten doel overschrijding van het kanaal te verhinderen. Daarbij werd de kazemat geflankeerd door de iets naar achteren gelegen kazemat K13. Het ligt overigens in de rede dat deze kazemat eerder is gebouwd dan de K13: Peeldivisiekazematten werden immers gebouwd vooruitlopend op (of beter gezegd: vanwege het uitblijven van) de bouw van kazematten door het Nederlandse Bureau Stellingbouw. Gezien de regelmatige plaatsing van kazematten -om de 200 à 300 meter- langs lineaire verdedigingslinies als de Zuid-Willemsvaart, is het logisch dat later bijgebouwde kazematten als de K13 op min of meer dezelfde plek werden gebouwd. Overigens is de kazemat gaaf en vertoont geen zichtbare sporen van gevechtshandelingen. Alle openingen zijn dichtgemaakt. De restanten van de houtbekisting zijn nog duidelijk zichtbaar.

Waardering

De kazemat is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het object is architectuur- en bouwhistorisch van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in de verwerking van gewapend beton. Het is ook van belang voor de typologische ontwikkeling van diverse verdedigingsobjecten- en structuren inzake de nationale landsverdediging.

Het object heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel: enerzijds als onderdeel van de landsverdediging (het geheel aan stellingen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog), en anderzijds als belangrijk (structurerend) onderdeel van het Peelgebied dat als militair landschap cultuurhistorisch van belang is. De kazemat heeft een bijzondere historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid van het gebied. Deze verweving geeft het complex ook een grote belevingswaarde. Verder moet gewezen worden op de gaafheid van het gehele complex. Daarbij is de gehele stelling als grootschalig militair complex en herinnering aan een grootscheeps uitgevoerde verdedigingsmaatregel in relatie met de Tweede Wereldoorlog in Limburg zeldzaam.

Tags: verdedigingswerken,kazemat,kazemat,verdedigingsw., milit.geb

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kazemat 14
location_on Monumenten Kaart rond Nederweert

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt