Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kazemat 13 in Nederweert

Roeven 3
6031 RN, Nederweert (Gemeente Nederweert)
Limburg
Bouwjaar: 1940
Publicatie: 20030527
Rijksmonument ID: 526482

Omschrijving van Kazemat 13

Inleiding

In de hoek die gevormd wordt door de loodrechte kruising van de A2 over het kanaal (Zuid-Willemsvaart) en de Rijksweg-Zuid staat, nog net op het grondgebied van de gemeente Nederweert, de B-KAZEMAT K13. De kazemat staat in het veld, aan de rand van het fietspad dat langs de Rijksweg-Zuid loopt. Schuin ervoor, op nauwelijks meer dan een meter afstand, staat de Peeldivisiekazemat K14. Ten westen van deze twee-eenheid staan -op Weerts grondgebied- twee andere Peeldivisiekazematten, en ten oosten ervan -grondgebied gemeente Nederweert- een andere B-kazemat.

Beschrijving

De kazemat had ten doel overschrijding van het kanaal te verhinderen, waarbij tevens de nabij gelegen kazemat K14 geflankeerd werd. De locatie zo dicht bij de frontlinie is opmerkelijk te noemen. Uit financiële overwegingen echter werd soms op plaatsen waar men een G-kazemat wilde bouwen een B-kazemat gebouwd, welke aanmerkelijk goedkoper was. Het nadeel was dat B-kazematten uiteraard minder geschikt zijn om direct aan een front geplaatst te worden. Maar B-kazematten hadden in ieder geval als voordeel boven de S-kazematten -die wèl geschikt zijn om aan een frontpositie geplaatst te worden- dat ze met zwaarder geschut uitgerust konden worden. Overigens is de kazemat is gaaf en vertoont geen zichtbare sporen van gevechtshandelingen. Alle openingen zijn dichtgemaakt.

Waardering

De kazemat is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het is architectuur- en bouwhistorisch van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in de verwerking van gewapend beton. Het is ook van belang voor de typologische ontwikkeling van diverse verdedigingsobjecten- en structuren inzake de nationale landsverdediging.

Het heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel: enerzijds als onderdeel van de landsverdediging (het geheel aan stellingen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog), en anderzijds als belangrijk (structurerend) onderdeel van het Peelgebied dat als militair landschap cultuurhistorisch van belang is. De kazemat heeft een bijzondere historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid van het gebied. Deze verweving geeft het complex ook een grote belevingswaarde. Verder moet gewezen worden op de gaafheid van het gehele complex. Daarbij is de gehele stelling als grootschalig militair complex en herinnering aan een grootscheeps uitgevoerde verdedigingsmaatregel in relatie met de Tweede Wereldoorlog in Limburg zeldzaam.

Tags: verdedigingswerken,kazemat,kazemat,verdedigingsw., milit.geb

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kazemat 13
location_on Monumenten Kaart rond Nederweert

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt