Voormalige kortgevelboerderij in Wijk En Aalburg
Omschrijving van Voormalige kortgevelboerderij
Inleiding
Voormalige KORTGEVELBOERDERIJ, daterend van XVIIB-XIXA. Het pand is opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant met streekeigen kenmerken. Het pand is in gebruik als woning met berging. Op het erf hoogstam fruitbomen. Op het erf een sluitsteen met de tekst PH VH P.B.M. 1757.
Omschrijving
Het eenlaagse pand op L-vormige plattegrond is boven een gepleisterde plint opgetrokken uit oranjegele IJsselsteen in kruisverband. Het samengestelde dak, boven het bedrijfsgedeelte hoger dan boven het woonhuis, is gedekt met riet. Ter plaatse van de schouw rijst een gemetselde schoorsteen met bakstenen hoekversiering op de nok van het woonhuisgedeelte hoog op. De voorgevel heeft links van de oude voordeur met bovenkalf op consoles en bovenlicht (gietijzeren levensboom niet origineel) een venster met 9-ruits schuifraam en duimen. Rechts van de deur twee identieke vensters. Deur en ramen, alle even hoog zijn voorzien van rollagen. Op zolderniveau bevindt zich een vrij groot asymmetrisch geplaatst 9-ruits raam. Onder de dakschuinte vlechtingen. Staafankers. Uiterst links bevindt zich een lagere aanbouw onder aangekapt rieten zadeldak met twee gewijzigde vensters met 20-ruits schuiframen en staafankers. De puntgevel links met vlechtingen loopt uit in een gemetselde schoorsteen. In de topgevel op zolderniveau links een klein kozijn met doorlopende boven- en onderdorpel, rechts een 6-ruits raam. Op de begane grond uiterst links en uiterst rechts een smal hoog venster met 10-ruits schuifraam. Staafankers. De gevel rechts heeft ter plaatse van het woonhuis een venster met 9-ruits schuifraam, vervolgens een bouwnaad in de vorm van een staande tand, waarna het dak hoger aanzet, een groot 12-ruits raam en een deelbare deur met oud hang- en sluitwerk en schuine weldorpel. De dubbele deeldeuren van de dwarsdeel zijn in ca.1985 vervangen. Uiterst rechts nog een nieuw klein raam en een staldeur. Staafankers. De achtergevel is in 1983 geheel nieuw opgetrokken uit hergebruikte IJsselsteen. In het benedendeel bevinden zich twee kleine raampjes met kruisroeden. Onder het wolfseinde een kozijn met middenstijl en twee ramen met kruisroeden. Staafankers, vlechtingen en stroomlaag. De linkerzijgevel van het bedrijfsgedeelte is in ca. 1948 vervangen, daarin o.a. twee betonnen zesdelige stalramen en twee staldeuren, keukendeur met glas.
Het oude interieur van de voormalige boerderij is in hoge mate gaaf en herkenbaar bewaard gebleven. Ook de oude indeling is grotendeels gebleven. Oude balkenplafonds met brede delen. In de aanbouw een kamer met verhoogde vloedvloer en twee geprofileerde balkconsoles, ca. 1650. Bedsteden met paneeldeuren. Oude deuren met spiegelklamp en oud hang- en sluitwerk. Gewelfde kelder met zes stenen treden en korfboogvormige doorsnede. Het veel hoger opgaande bedrijfsgedeelte, dat later dan het woonhuis gedateerd moet worden, heeft twee gebintjukken met dubbele ankerbalk en schoren van grenenhout, gehakte telmerken, wellicht XIXA. Op de bovenste ankerbalk driehoeksspanten met spruitbalk en hanenbalk. Brandgevel met opgelegde balk en spantconstructie.
Waardering
De voormalige kortgevelboerderij uit XVIIB-XIXA is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als voorbeeld van een vroege kortgevelboerderij in het Land van Altena, die successievelijk uitgebreid is. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf bewaard gebleven hoofdstructuur, de schilderachtige compositie en diverse onderdelen van het interieur. Het pand heeft bouwhistorische betekenis vanwege de afleesbare ontwikkeling en de bijzondere dubbele ankerbalkconstructie. Het pand is straatbeeldbepalend.
Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij, molen, bedrijf
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
Recensies (1)
-
Clemens Van Rijthoven (16 september 2012 02:00)
star star star starIn 2008 is dit pand volledig voorzien van een nieuwe rieten kap. Kosten noch moeite zijn gespaard om de kap een kloeke uitstraling te geven, wat hoort bij dit royale pand. Zo kan de markante boerderij nog jaren mee. Dakkapellen en veel dakramen ontbreken zodat het dak als een laken over het huis gespannen lijkt. Ook de onderliggende constructie is aangepakt en op sommige plaatsen volledig vernieuwd. Rietdekkersbedrijf A.J. Vink uit Ammerzoden leverde topklasse werk af. Mede door het feit dat deze rietdekker all round is en alle problemen aan het gebouw vakkundig oplost Achter het pand zijn de oude versleten hoogstambomen vervangen door historische fruitrassen die horen in de streek en bij zo'n monumentale boerderij. Inmiddels is ook de directe omgeving van het huis uitgeroepen tot tuinreservaat. Wel vormt het slechte monumentenbeleid van de gemeente Aalburg voor diverse bedreigende elementen in de buurt van het Rijksmonumenten, zoals het toestaan van niet passende bebouwingen in de directe omgeving. Daardoor komt de uitstraling van het ensemble in het geding.
In de buurt
-
Boerderij van het dwarsdeeltype van de late vlaamse schuurvorm Berenhoeksestraat 8, Wijk En Aalburg
-
Nederlands Hervormde Kerk Grote Kerkstraat 30, Wijk En Aalburg
-
Boerderij met dwars voor de stal gebouwd woonhuis Grote Kerkstraat 12, Wijk En Aalburg
-
Boerderij Grote Kerkstraat 10, Wijk En Aalburg
-
Boerderij van het langstraatse type De Kroon 14, Wijk En Aalburg
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Wijk En Aalburg (Noord Brabant)