Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Sounds (winkel), voormalig Parfumerie Theo Drost in Venlo

Parade 66
5911 CE, Venlo (Gemeente Venlo)
Limburg
Bouwjaar: late middeleeuwen
Publicatie: 20031211
Rijksmonument ID: 526399
Type: Gebouw

Omschrijving van Sounds (winkel), voormalig Parfumerie Theo Drost

Inleiding

Woon-winkelpand, daterend uit de late Middeleeuwen en gesitueerd aan de Parade te Venlo, vanouds een uitvalsroute aan de zuidzijde van de oude binnenstad, en leidend naar de Keulse Poort. De voorpui van het woon-winkelpand is tussen 1966 en 2000 vernieuwd, de overige gevels bestaan goeddeels uit oorspronkelijk metselwerk.

Omschrijving

Het woon-winkelpand vertoont een rechthoekige plattegrond, telt drie bouwlagen en een kapverdieping met dakschild aan de voorzijde en geveltop aan de achterzijde. Het pand is opgetrokken in baksteen en heeft een voor- en achterhuis. De helderrode voorgevel van verblendsteen (uit waarschijnlijk 1966-2000) vertoont, met uitzondering van de begane grond, op verdieping en eerste verdieping een drie-assige indeling: de vensters op elk van deze bouwlagen zijn aan de bovenzijde met sierstucwerk omzoomd. De zolderverdieping heeft in het midden een lunetvormig venster, dat eveneens met sierstucwerk is afgezet. De bouwlagen worden door een lijst van elkaar gescheiden. Aan de linker- en rechterzijde heeft de voorgevel een motief van in wit stuc aangebrachte hoekblokken. Een sobere kroonlijst sluit de gevel aan de bovenzijde af. De kap heeft aan de voorzijde een steil dakschild en is belegd met rode muldenpannen. De linkerzijgevel bevat metselwerk uit de bouwtijd en heeft nog een bovendorpel van een kruiskozijn met ontlastingsboog uit de late Middeleeuwen (voorhuis) en een bolkozijn met luiksponningen en ontlastingsboog uit dezelfde periode plus nog verschillende bouwsporen (achterhuis); ijzeren staafankers en enkele dichtgemetselde balkgaten. De achtergevel bevat o.a. draairamen uit het eind van de 19de-/begin 20ste eeuw, toogjes, rollagen, dichtgemetselde luikopeningen met natuurstenen duimblokken, natuurstenen dekplaten en smeedijzeren muurankers. De rechterzijgevel toont bouwsporen in o.m. dichtgemetselde balkgaten, een venster, een varken en een koude naad. Voor- en achterhuis beschikken over een samengestelde eikenhouten balklaag (moer- en kinderbalken) met strijkbalken tegen de voor- en achtergevel. Op alle verdiepingen is de historische indeling grotendeels verdwenen als gevolg van wijzigingen die sinds 1958 tijdens verschillende verbouwingen zijn uitgevoerd. Inwendig zijn o.m. sleutelstukken uit de 16de en 17de eeuw aanwezig. De zoldertrap bestaat ten dele uit een hergebruikte trapboom. De kapconstructie is opgebouwd uit sporenparen met haanhouten; de sporen rusten op gordingen, die op hun beurt worden gedragen door ankerbalkjukken. De kapconstructie is voorzien van gegutste en gehaalde telmerken. Op basis van dendrochronologisch onderzoek dateert de kapconstructie van kort na of uit het jaar 1552.

Waardering

Het woon-/winkelpand Parade 66 te Venlo vertegenwoordigt het algemeen belang op basis van:

- de ouderdom;

- de bouwhistorische waarden o.m. tot uitdrukking komend in de oude bouwmassa, hoofdvorm en karakteristieke onderdelen als, bijvoorbeeld, gevels, balklagen, sleutelstukken en eiken kapconstructie;

- de architectuurhistorische betekenis, o.a. wegens de interessante bouw- en ontwikkelingsgeschiedenis;

- de stedenbouwkundige situering, t.w. de ligging nabij de historische ontsluitingsroute aan de zuidzijde van de oude binnenstad.

Tags: gebouwen, woonhuizen,winkel,winkel,handel,kant.,opsl, transp.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Sounds (winkel), voormalig Parfumerie T…
location_on Monumenten Kaart rond Venlo

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!