Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Complex H. Dionijsius: graf Janssens-van Spaendonck in Tilburg

Complex H. Dionijsius
Goirkestraat 68
5046 GL, Tilburg (Gemeente Tilburg)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1922
Publicatie: 20020521
Rijksmonument ID: 526141

Omschrijving van Complex H. Dionijsius: graf Janssens-van Spaendonck

Inleiding

GRAF Janssens-van Spaendonck uit 1922 in Art-Deco stijl, door steenhouwer/beeldhouwer L. Petit (signering op kleine paal aan de voorkant). Het graf, genummerd CD/19, is gemaakt voor: Johannes Laurentius Janssens (*13- 3-1852 +22-2-1922) en Maria Johanna van Spaendonck (*24-11-1860 +10-11-1932).

Johannes Janssens, zoon van Laurens Janssens en Elisabeth van Buren, was wollenstoffenfabrikant en medefirmant van Janssens van Buren. Hij trouwde op 27 januari 1892 met Maria van Spaendonck, dochter van Franciscus van Spaendonck en Anna Lippmann.

Omschrijving

Het grafmonument bestaat uit een granieten vloer, die omgeven wordt door een balustrade, eveneens van graniet. De hogere achterzijde heeft een bronzen voorstelling van een Engel des Oordeels. Links en rechts hiervan een zwartgranieten inscriptieplaat, waarop naast de namen de volgende tekst: "mijn Jezus barmhartigheid" en "H. Hart uw rijk kome". De balustrade, die aan de voorzijde gedeeltelijk open is, heeft op de hoeken paaltjes die aan de bovenzijde bewerkt zijn. De paaltjes aan de voorzijde zijn voorzien van vogels. De paaltjes aan de achterzijde dragen een lauwerkrans met Christusmonogram.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in de negentiende eeuw, in het bijzonder de stichting van kerken ter plaatse van oudere schuurkerken en de katholieke grafcultuur. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, het kerkhof aan de Goirkestraat, dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van nationaal belang is; tevens wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad en de bijzondere betekenis van het complex voor het aanzien van de stad.

Tags: losse objecten, ed.,graf,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Complex H. Dionijsius: graf Janssens-va…
location_on Monumenten Kaart rond Tilburg

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!