Erfafscheiding in Tilburg
Omschrijving van Erfafscheiding
Inleiding.
De ERFAFSCHEIDING van het St. Dionysiuskerkhof bestaat uit twee gedeelten: aan de straat- of westkant een hekwerk tussen pilasters (onderdeel IIA) en aan de zuidkant en gedeeltelijk aan noord- en oostkant uit een schansmuur (onderdeel IIB).
Omschrijving.
De erfafscheiding aan de straat bestaat uit een smeedijzeren hekwerk met drie draaihekken tussen bakstenen hoekpilasters en gietijzeren Neo-Gotische pilasters met pinakelbekroning. Op de hoekpilasters staan vier gietijzeren beelden. Op de middelste twee pilasters staan, als begeleiding naar de rustplaats, apocalyptische engelen. Op de buitenste staan een beeld van Johannes de Doper en St. Jozef. Het giet- en smeedijzerwerk is vervaardigd door de Tilburgse IJzergieterij van Van der Schoot.
De pilasters en de onderliggende schansmuur van de erfafscheiding zijn van handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband. De pilasters hebben een hardstenen basement. De schansmuur heeft een hardstenen ezelsrug. De schansmuur aan de drie achterliggende zijden van het kerkhof is van handgevormde baksteen, door pilasters gescheiden en voorzien van een ezelsrug. De muur heeft siermetselwerk onder de rug.
Waardering.
Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in de negentiende eeuw, in het bijzonder de stichting van kerken ter plaatse van oudere schuurkerken; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van dergelijke kerkcomplexen. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de Neo-Gotische vormentaal. Het geheel heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, de lintbebouwde Goirkestraat, dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van nationaal belang is; tevens wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad en de bijzondere betekenis van het complex voor het aanzien van de stad. Het is van belang wegens de architectuurhistorische, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid.
Tags: losse objecten, ed.,erfscheiding,erfscheiding,voorwerpen op pleinen ed.
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
Recensies (1)
-
Peter Van Gestel (19 juli 2019 02:00)
star star star starDe erfafscheiding van het kerkhof is aan de noordkant veel ouder dan de schuurkerkperiode.De muur is te zien op de kaart van Diederik Zijnen. Buiten deze muur lag tevens een gracht. Dit geheel liep vanaf de straat via de Houtstraat, achter de grote tuin door tot en met Huize Goirke.en zo weer terug naar de straat.De muur en gracht waren afkomstig van de grote hoeve die hier al heel vroeg stond; in ca. 1532 is dit complex aangekocht door de heren van Tilburg.Een kenmerkend onderdeel van die oude ommuring zit er nog steeds; een grote deksteen met de muur uit de beginperiode zit deels ingebouwd in het woonhuis op de hoek van het kerkhof..
In de buurt
-
Complex H. Dionijsius: graf Janssens-van Spaendonck Goirkestraat 68, Tilburg
-
Complex H. Dionijsius: graf Willy de Beer Goirkestraat 68, Tilburg
-
Complex H. Dionijsius: graf kinderen de Beer-Eras Goirkestraat 68, Tilburg
-
Erfafscheiding Goirkestraat 68, Tilburg
-
Sint Dionysiuskerk (Goirkese kerk) Goirkestraat 68, Tilburg
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Tilburg (Noord Brabant)