Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Internaat Saint Louis: Smeedijzeren hek in Art Decostijl in Oudenbosch

Complex Markt
Markt 32
4731 HP, Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1923
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 526130
Type: Gebouw

Omschrijving van Internaat Saint Louis: Smeedijzeren hek in Art Decostijl

Inleiding.

Bij de bouw van het voorgebouw van het INTERNAAT Saint-Louis in 1923 werd, vermoedelijk eveneens door architect Bennaers op de cour, ter afscheiding van hen tuingedeelte ten noorden van deze cour, een HEK geplaatst in Art Decostijl.

Omschrijving.

Smeedijzeren hek op bakstenen voetmuur met natuurstenen afdekking, geplaatst tussen bakstenen pijlers, eveneens met natuurstenen afdekking. Links en rechts van de openslaande vleugels in de as van het voorgebouw zijn op de pijlers koperen lantaarns geplaatst in Art Decostijl. Het hek telt aan de oostzijde vier vakken, aan de westzijde vijf en twee haaks hierop gerichte vakken parallel aan de Vincentiusbouw.

Waardering.

Het hek is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en geografische ontwikkeling, namelijk de stichting van katholieke onderwijscongregaties en de uitgroei van Oudenbosch tot odnrwijscentrum van nationaal belang, het is van belang voor de typologische ontwikkeling van de internaatsgebouwen; het is van architectuurhistorisch belang vanwege de ornamentiek; het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, de kern van Oudenbosch, dat stedenbouwkundig van nationaal belang is; het is gaaf bewaard gebleven.

Tags: openbare gebouwen,onderwijs en wetenschap,cult.,gezondh., wetenschap

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Internaat Saint Louis: Smeedijzeren hekā€¦
location_on Monumenten Kaart rond Oudenbosch

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!