Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

H. Gummarus: kruis in Wagenberg

H. Gummarus
Dorpsstraat 58
4845 CG, Wagenberg (Gemeente Drimmelen)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1867
Publicatie: 20020521
Rijksmonument ID: 526070

Omschrijving van H. Gummarus: kruis

Inleiding.

KRUIS uit 1867, uitgevoerd in Neo-Gotische stijl en mogelijk afkomstig uit het atelier van G. Klep-de Bruijn te Breda. Het bevindt zich vrij centraal op de oorspronkelijk uit 1855 daterende begraafplaats ten zuidwesten van de kerk. Voor het kruis werd in 1868 f 222,83 betaald. Oorspronkelijk maakte het deel uit van een Calvarieberg.

Omschrijving .

Het object bestaat uit een frontaal gietijzeren Latijns kruis op een bolvormige sokkel met afgeplatte bovenzijde. De kruisarmen zijn ingevuld met stijlelementen die geheel aan de Neo-Gotiek zijn ontleend. De ajour bewerkte traceringen bestaan uit een aaneenschakeling van driepassen, vierpassen en meervoudig gelobde bogen. De kruisarmen eindigen in driepassen en op het snijpunt van de armen een vierpas. De voet van het kruis bestaat uit een rechthoekig tableau waarop van boven naar beneden: een zandloper, gekruiste zeisen en een doodshoofd met gekruiste beenderen, alle attributen van de dood die de kortstondigheid van het leven en het gestadig naderen van het stervensuur symboliseren. Aan weerszijden van het tableau twee voluten. Het kruis staat op een plaat die aan de voor- en achterzijde is afgezet met drie diamantvormige koppen.

Waardering.

Het kruis is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de rooms-katholieke grafcultuur aan het begin van de twintigste eeuw. Verder vanwege het belang voor de typologische ontwikkeling van gietijzeren kruisen. Het object bezit kunsthistorische waarden wegens de esthetische kwaliteit van het ontwerp en de detaillering in de voet. Het object heeft tesamen met de overige grafmonumenten op de begraafplaats en de belendende kerk met pastorie ensemblewaarden als markant onderdeel van een historisch gegroeid religieus ensemble aan de Dorpsstraat te Wagenberg. Het object is gaaf bewaard gebleven.

Tags: losse objecten, ed.,kruisbeeld,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar H. Gummarus: kruis
location_on Monumenten Kaart rond Wagenberg

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt