Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Nederlands Hervormde Kerk in Zuidwolde

N.H.Kerk
Hoofdstraat 98
7921 AP, Zuidwolde (Gemeente De Wolden)
Drenthe
Bouwjaar: 1502
Publicatie: 20050411
Rijksmonument ID: 526039
Type: Kerk

Omschrijving van Nederlands Hervormde Kerk

Inleiding

De Nederlands Hervormde kerk, gesitueerd aan de Hoofdstraat 98 te Zuidwolde in de provincie Drenthe, geniet wettelijke bescherming ingevolge de Monumentenwet 1988 vanwege de twee luidklokken uit 1502 met klokkenstoel. Beide klokken zijn gegoten door Willem van Wou, van wiens oeuvre nog acht klokken bewaard zijn gebleven: in Culemborg, Den Oever, Huis ter Heide (provincie Utrecht), Oudewater, Soest, Wijk bij Duurstede en Zuidwolde (provincie Drenthe, twee stuks).

Omschrijving

NEDERLANDS HERVORMDE KERK, beschermd VANWEGE de twee monumentale LUIDKLOKKEN met bestaande KLOKKENSTOEL in de klokkentoren. Beide luidklokken zijn in 1502 door Willem van Wou gegoten. De ene klok heeft een doorsnede van 0.77 meter, toon Ais 1 en een gewicht van 283 kilo. Volgens het randopschrift is de klok gewijd aan "IHESUS MARIA IOHANNES SANCTA ANNA ORA PRO NOBIS WILHELMUS DIE WOU ME FECIT ANNO DOMINI M CCCCCII".

De tweede klok heeft een diameter van 0.88 meter, toon Gis 1 en een gewicht van 373 kilo met als randopschrift: "IHESUS MARIA IOHANNES AC MATERNUS ORA PRO NOBIS WILHELMUS DE WOU MET FECIT ANNO DOMINI M CCCCCII". De klokkentoren bevindt zich op de nok van de kerk, aan de westzijde.

Waardering

De Nederlands Hervormde kerk, gesitueerd aan de Hoofdstraat 98 te Zuidwolde in de provincie Drenthe geniet wettelijke bescherming vanwege de twee LUIDKLOKKEN uit 1502 met KLOKKENSTOEL in de klokkentoren op basis van:

- de staat van hoge ouderdom van de twee luidklokken met klokkenstoel;

- de hoge mate van zeldzaamheid van de twee luidklokken met klokkenstoel;

- de hoge graad van historisch vakmanschap dat in de twee luidklokken van Willem van Wou besloten ligt, met name in de toon, in de kwaliteit van het gietwerk en zowel in de detaillering van de ornamentiek als in de opschriften.

Tags: kerk-onderdl./object,vanwege onderdelen kerk,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Nederlands Hervormde Kerk
location_on Monumenten Kaart rond Zuidwolde

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!