Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Huize Assisië: kapel in Biezenmortel

Huize Assisië
Hooghoutseweg 3
5074 NA, Biezenmortel (Gemeente Haaren)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1903
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 526014
Type: Kerk

Omschrijving van Huize Assisië: kapel

Inleiding.

KAPEL behorende tot het complex van de ZWAKZINNINGENINRICHTING Huize Assisië. Het gebouw is opgetrokken in 1903 in Neogotische stijl.

Omschrijving.

Eenbeukige kapel met lagere absis, opgetrokken uit roodbruine machinale baksteen met gele speklagen en spaarzaam gebruik van hardsteen, onder zadeldak met leien in rensdekking. De topgevels zijn afgewolfd en voorzien van een piron. De kapel telt vier traveeën en een lagere, vijfzijdige absis, gelankeerd door plat afgedekte, eenlaags nevenruimten met zesruits spitsboogramen. Ze wordt voorafgegaan door een entreegebouw met een geleding van lisenen en tandlijsten en hooggeplaatste gekoppelde spitsboogramen. Elke travee heeft haakse, tweemaal versneden steunberen en een spitsboograam met vorktracering. De ramen in de absis zijn enkelvoudige spitsboogramen. Op de daken dakkapellen met overhoekse spitsjes en pirons. Zeszijdige dakruiter met spits, kruis en bol. In het portaal trappenhuis en een kruisribgewelf. Het inwendige is voorzien van gestuukte kruisribgewelven op kraagstenen met bladmotieven. Het koor heeft een kruisribgewelf in stuc.

Waardering.

De kapel is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de ontwikkeling van de katholieke zorg voor zwakzinnigen en minder bedeelden in de periode van de katholieke herleving. Zij heeft architectuurhistorische waarde als representant van de neogotische, katholieke gestichtstijl, waarbij de kapel een van de visuele middelpunten vormde. Het geheel is gaaf bewaard gebleven en is een typerend onderdeel van de ruimtelijke ontwikkeling nabij het kerkdorp Biezenmortel ten oosten van de kern van Udenhout.

Tags: kerkelijke gebouwen,kapel,kapel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Huize Assisië: kapel
location_on Monumenten Kaart rond Biezenmortel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt