Landgoed Clingendael: inrichting van de Japanse tuin in Wassenaar
Omschrijving van Landgoed Clingendael: inrichting van de Japanse tuin
Inleiding onderdeel 20.
De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende INRICHTING van de JAPANSE TUIN welke door Baronnesse M.M. van Brienen in samenwerking met tuinarchitect T.J. Dinn in een hoek van het huidige sterrenbos is aangelegd. De tuin bevat diverse gebeeldhouwde tuinornamenten en een in 1913 gebouwd houten paviljoen. De voor het paviljoen gebruikte materialen waren tezamen met de overige attributen voor de tuin aangeschaft door de barones tijdens een rondreis door Japan in de jaren 1890-1895.
Omschrijving
In de tuin staan diverse sierlijke, uit natuursteen vervaardigde lantaarns en andere tuinornamenten, zithoekjes onder met riet gedekte zadeldaken en een paviljoen. Dit in het oostelijke deel van de tuin gesitueerde, gebouw ligt achter een reeks stapstenen. De stapstenen lagen oorspronkelijk in het mos, dat is vervangen door grind. Aan weerszijden van de voorzijde van het paviljoen ligt een eveneens houten brug. Op de bruggen zijn gestileerde lotusknopen aangebracht. Een aantal van de oorspronkelijke stenen boogbruggen is in de loop der tijd vervangen door eenvoudige houten exemplaren. De tuin heeft een omheining die vervaardigd is uit met touw aan elkaar geknoopt bamboe. In de tuin staan diverse sierlijke, uit natuursteen vervaardigde lantaarns, deels stammend uit de periode van aanleg. De na 1954 aangeschafte stenen ornamenten, verkregen uit massaproductie, zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang.
Waardering
De inrichting van de Japanse tuin van de historische buitenplaats Clingendael is van algemeen belang vanwege de cultuur-, (tuin)architectuurhistorische waarde en ensemble waarde:
- als een behoorlijk gaaf en karakteristiek elementen uit de Japanse tuin, deels stammend uit de periode van aanleg;
- als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de tuinarchitectuur en vanwege de nauwe relatie van de tuin met Clingendael en haar vroegere bewoners;
- als typologische relatief zeldzame voorwerpen, die zich in situ bevinden;
- door de stilistische, ruimtelijke en functionele relatie met de Japanse tuin in het bijzonder en de parkaanleg van Clingendael in het algemeen;
- door zijn herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid;
- doordat de nauwe relatie van de tuin met Clingendael en haar vroegere bewoners;
- als onderdelen van een Japanse tuin, die geïntegreerd is in de parkaanleg van Clingendael.
Tags: losse objecten, ed.,tuin, park en plantsoen,kastelen,landh., parken ed
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Landgoed Clingendael: historische tuin- en parkaanleg Clingendaal 7, Wassenaar
-
Landgoed Clingendael: sokkel met zonnewijzer Clingendaal 7, Wassenaar
-
Landgoed Clingendael: lantaarnpaal Clingendaal 7, Wassenaar
-
Landgoed Clingendael: bordestrap Clingendaal 7, Wassenaar
-
Landgoed Clingendael: inrichting van de Japanse tuin Clingendaal 7, Wassenaar
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Wassenaar (Zuid Holland)