Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Huize Voormeer in Heerenveen

Heideburen 97
8441 GN, Heerenveen (Gemeente Heerenveen)
Friesland
Bouwjaar: 1753-1755 verbouwd rond 1780 en in 1846 1977 (restauratie) 1755 1753-1755 verbouwd rond 1780 en in 1846 1977 (restauratie)
Publicatie: 20021223
Rijksmonument ID: 525971
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Huize Voormeer

Omschrijving onderdeel 1 (Heideburen 97): HOOFDGEBOUW (Huize Voormeer).

Het huis is ontstaan in 1753-1755 in opdracht van Anna Maria de Jong en de vervener Nicolaas van Heloma, ter vervanging van een 16de-eeuws huis. In aanzien een blokvormig hoofdgebouw op vierkante grondslag bestaande uit een voor- en achterhuis, opgetrokken in bruinrode baksteen onder twee met geglazuurde Oud-Hollandse pannen gedekte schilddaken met schoorstenen op de nokeinden. In 1846 is het voorhuis met een verdieping verhoogd en zijn de vensters van een empire-indeling voorzien. Vanuit de meer representatieve zijde van de parkaanleg (straatzijde) vertoont het huis zich als een traditioneel 19de-eeuws herenhuis en vanuit het park is de 18de-eeuwse bouwmassa nog manifest. De straatzijde wordt gekenmerkt door een regelmatige vijf travee├źn brede gevelpartij met centraal een hoge hardstenen trap en een omlijste ingang met paneeldeur en gesneden bovenlicht in Louis-XVI stijl. De PLATTEGROND van het hoofdgebouw is nagenoeg oorspronkelijk. In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: op de bel-etage: de hal met grote witmarmeren plavuizen, rijk geornamenteerde stucplafond in Louis-XV stijl, gestukadoorde alliantiewapen en spiegelmonogrammen boven de deuren, de rechter voorkamer met rijk geornamenteerd stucplafond waarin de zon en de vier jaargetijden zijn weergegeven en 18de-eeuws goudleerbehang, de zaal en zijkamer in het achterhuis met rijk geornamenteerde stucplafonds in Louis-XV stijl waarin vogels, een arend en wolken zijn verwerkt, en rijk geornamenteerde gestukadoorde schouwboezem en twee buffetnissen; in het souterrain: de keuken in het achterhuis met grote ├ľlandtegels, stookplaats, oven, koperen pompen, bedstede en kasten.

Waardering

HOOFDGEBOUW (Huize Voormeer) is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de architectonische vormgeving;

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur;

- vanwege de bewaard gebleven inwendige plattegrond en indeling van de binnenruimten, waardoor het gebouw als zodanig een karakteristiek voorbeeld is van een rijk 18de-eeuws hoofdgebouw van een buitenplaats;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats;

- vanwege de kenmerkende ligging binnen de 19de-eeuwse kleinschalige parkaanleg in landschapsstijl.