Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Complex Bernaertsstraat: kapel in Oudenbosch

Complex Bernaertsstraat
St. Bernaertsstraat
4730 AA, Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1894
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 525966
Type: Kerk

Omschrijving van Complex Bernaertsstraat: kapel

Inleiding.

De KAPEL Sint-Barbara op het kerkhof is in 1894 naar ontwerp van G.J. van Swaay opgericht op het terrein van de middeleeuwse parochiekerk in een min of meer Neo-Romaanse stijl.

Omschrijving.

Kruisvormige kapel, opgetrokken uit van de afbraak der middeleeuwse parochiekerk afkomstige baksteen, gepleisterd en geschilderd. Gedekt met zadeldaken met kruispannen. Op de kruising der daken een achthoekige dakruiter met spits. De muurvlakken worden op de hoeken en bij de viering afgesloten door gegroefde pilasters, die onder de goot met elkaar verbonden worden door een uitmetseling. In de gevelvlakken bevinden zich rondboogramen, door montants in twee├źn gedeeld met een ronde opening bovenin. Rondboogvormige hoofdingang in een der korte zijden. In een der topgevels van het transept en boven de ingang een rondboognisje. De banderol met de tekst 'St. Barbara' op de transeptgevel is recent overgeschilderd. De originele terracotta kamversiering op de nokken is verwijderd. De dakruiter heeft een smeedijzeren hek, frontons aan de zijden en een met zink gedekt achtzijdig spitsje. Tegen de blinde korte achtergevel met rondboognisje in top een rechtopgezette, zeventiende-eeuwse grafzerk van de vroegere drossaard van Oudenbosch, vermoedelijk uit de vroegere kerk. Inwendig een eenvoudige ruimte met vlak plafond. De muren rond 1930 deels beklampt met een lambrisering van veelkleurige baksteen in geel en rood. Eenvoudige altaartombe.

Waardering.

De kapel is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de vorming van de katholieke grafcultuur; het heeft architectuurhistorische waarde vanwege het belang voor de architectuurgeschiedenis; het is onderdeel van een groter geheel, de kern van Oudenbosch, dat stedenbouwkundig van belang is en vanwege de situering welke verbonden is met de ontwikkeling van Oudenbosch; het gebouw is gaaf bewaard gebleven.

Tags: kerkelijke gebouwen,kapel,kapel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Complex Bernaertsstraat: kapel
location_on Monumenten Kaart rond Oudenbosch

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!