Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kamp Vught: wachtgebouw in Vught

Kamp Vught
Lunettenlaan 101
5263 NT, Vught (Gemeente Vught)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1943-1944
Publicatie: 20020510
Rijksmonument ID: 525892
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Kamp Vught: wachtgebouw

Inleiding

Het WACHTGEBOUW behorend bij het voormalige concentratiekamp Vught is gelegen bij de ingang aan de oostzijde van het kampterrein, aan de westelijke zijde van de Lunettenlaan. Het wachtgebouw werd opgetrokken in 1943. Het U-vormige gebouw vertoont een Ambachtelijke bouwstijl met verwijzingen naar het vormenidioom van de Stuttgarter Schule. Het gebouw doet heden nog steeds dienst als wachtgebouw, behorend bij de Van Brederokazerne. Het interieur van het wachtgebouw is later sterk gemoderniseerd en tevens hebben zich aan de buitenzijde enige wijzigingen voorgedaan: op de zuidwestelijke hoek van het gebouw is de vensterindeling gewijzigd en in de zuidgevel is een modern loket aangebracht.

Omschrijving

Het wachtgebouw heeft een U-vormige plattegrond, waarvan de gesloten zijde langs de Lunettenlaan ligt. Het gebouw telt n bouwlaag onder een geknikt schilddak, gedekt met verbeterde Hollandse pannen. De drie vleugels van het wachtgebouw hebben een min of meer gelijke lengte en tellen tien versterassen. De muren zijn opgetrokken in baksteen. Boven de noordoostelijkehoek een schoorsteen. Langs het dak is een mastgoot aangebracht. De ingang van het wachtgebouw is gelegen aan de zuidelijke zijde van het gebouw, in een op de zuidoostelijke hoek aangebrachte loggia. Deze loggia heeft in de zuidelijke en oostelijke gevel een soort arcade, bestaande uit segmentboogvormige openingen. De gevels van het wachthuis zijn voorzien van getoogde vensters, waarin stolpramen met kleine roedenverdeling. De vensterindeling is aan de linkerzijde van de zuidgevel gewijzigd: hier zijn een modern loket en geheel links een modern venster aangebracht. Aansluitend op de zuidelijke gevel, direct links van de loggia, een poort met bakstenen pijlers, waartussen een slagboom. Aan de linkerzijde van de noordelijke gevel is een laag segmentboogvormig poortje aangebracht (wellicht een hondenpoortje).

De kopgevel van de noordelijke vleugel is vensterloos, bij de kopgevel van de zuidelijke vleugel zijn twee vensters later dichtgemetseld. Tussen de twee kopgevels is een bakstenen muur opgetrokken, afgedekt met een ezelsrug.

Waardering

Het wachtgebouw behorend bij het voormalige concentratiekamp Vught is van algemeen belang. Het gebouw bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een historische ontwikkeling: als onderdeel van een tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter gebouwd concentratiekampcomplex is het gebouw van historische waarde. Voorts is het wachthuis van belang als illustratie van een typologische ontwikkeling. Het wachtgebouw bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat historisch van (inter-)nationaal belang is. Het wachtgebouw is tot slot van belang vanwege typologische en functionele zeldzaamheid.

Tags: openbare gebouwen,militair wachtgebouw,verdedigingsw., milit.geb

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kamp Vught: wachtgebouw
location_on Monumenten Kaart rond Vught

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt