Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Grafkapel voor de familie van spaendonck-brouwers in Tilburg

Bredaseweg 45
5038 NA, Tilburg (Gemeente Tilburg)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1925
Publicatie: 20020521
Rijksmonument ID: 525888

Omschrijving van Grafkapel voor de familie van spaendonck-brouwers

Inleiding.

De GRAFKAPEL voor de familie Van Spaendonck-Brouwers werd door de firma L. Petit uit Tilburg omstreeks 1925 geplaatst op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg. De in graniet uitgevoerde kapel heeft neoclassicistische elementen. De hier begraven overledenen behoorden tot de bankiersfamilies Van Spaendonck en Brouwers.

Omschrijving.

Geheel in grijs graniet uitgevoerde grafkapel met aan weerszijden een muur met opschriften. De grafkapel op vierkant grondplan heeft ingebogen hoeken. In de voorgevel een rechthoekige ingang met eenvoudige omlijsting waarin een bronzen opengewerkte, deels beglaasde deur. De deur heeft aan de onderzijde twee Andreaskruisen, een dicht middenpaneel en een bovenlicht met kruis in stralenkrans temidden van twee banden met achtpuntige sterren met roset. Boven de ingang, in reliëf de tekst 'IN MEMORIAM'. In de ingebogen hoeken van de kapel oculi met glas-in-lood vulling voorstellende de evangelistensymbolen. Links van de ingang de stier, aan de achterzijde de engel, rechts van de ingang de leeuw, aan de achterzijde de adelaar. De kapel heeft een octagonale overstekende geprofileerde kroonlijst waarop een ronde koepel met eveneens ronde lantaarn. De lantaarn wordt bekroond door een kruis. In de lantaarn vier oculi met glas-in-lood vulling met afbeeldingen van kruisen. De kapel heeft een granieten plint met rechtsonder aan de voorzijde de signatuur 'L. Petit'. Het geheel op een tweetredig plateau. De eerste verhoging heeft een granieten rand opgevuld met klinkers. Op deze verhoging eveneens twee lage witmarmeren boomkruisen. De tweede verhoging is geheel in graniet uitgevoerd. Aan weerszijden van de kapel een opstaande granieten muur met opschriften in reliëf. Op de linkermuur: 'Antonius Ign. Corn. / van Spaendonck / *19 juni 1868 / +20 october 1920 / Maria Th.F.C. v. Spaendonck / geb. Brouwers / *23 sept. 1865 / +19 maart 1933 / in leven vereenigd / gestorven niet gescheiden'. Op de rechtermuur: 'Henri M.J.C. Brouwers / *31 october 1859 / +24 juni 1932 / Antoinette A.M.C. Brouwers / *29 november 1853 / +13 juli 1937 / Lucie J.M.C. Brouwers / *18 dec. 1882 / +28 jan. 1954 / Josephina M.A. Brouwers / geb. van Spaendonck / *15 maart 1872 / +2 nov. 1963'.

Waardering.

Het monument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de katholieke grafcultuur en tevens vanwege de typologie. Het monument is tevens van belang vanwege de architectuurhistorische waarden welke tot uitdrukking komen in de toegepaste architectuur, het materiaalgebruik en de gaafheid van het geheel. Het object is bovendien van belang als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is als de eerste katholieke begraafplaats van Tilburg.

Tags: losse objecten, ed.,grafkapel(h),begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Grafkapel voor de familie van spaendonc…
location_on Monumenten Kaart rond Tilburg

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt