Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Graf begraafplaats in Tilburg

Bredaseweg 45
5038 NA, Tilburg (Gemeente Tilburg)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1925
Publicatie: 20020521
Rijksmonument ID: 525887

Omschrijving van graf begraafplaats

Inleiding.

Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT van het echtpaar Franken-De Beer. Het werd door de firma L. Petit te Tilburg omstreeks 1925 vervaardigd.

Omschrijving.

In graniet uitgevoerd grafmonument bestaande uit een tombe met opstand waarin een reliëf. Het grafmonument heeft een forse kelderzerk waarop een enigszins oplopende tombe met hardstenen dekplaat waarop in reliëf het opschrift 'Hier rust / in Christus / Franciscus / Corn. Aug. / Franken / geb. 12 maart / 1847 / overl. 2 maart / 1920 / Theresia / Maria / Antonia / de Beer / geb. 5 maart / 1850 / overl. 27 febr. / 1928'. Aan het hoofdeinde van de tombe een opstand in de vorm van een portico, bestaande uit een rechthoekige basis waarop een opbouw met nis, het geheel onder een vierzijdige rondbogige tympaan. Op het tympaan in laagreliëf een kruis in cirkel en de inscriptie '+resurrexit+'. In de nis een bronzen reliëf tonende een staande engel met de rechterhand opgeheven. Op de voet van het reliëf is nog leesbaar 'Kunst Bronsgieterij / De Kr...'. Het grafmonument is aan de voorzijde rechtsonder gesigneerd 'L. Petit'.

Waardering.

Het monument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de katholieke grafcultuur. Het is van belang vanwege de typologie en het materiaalgebruik door de toepassing van een bronzen reliëf in het monument. Het is bovendien van belang als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is als eerste katholieke begraafplaats in Tilburg.

Tags: losse objecten, ed.,grafmonument,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar graf begraafplaats
location_on Monumenten Kaart rond Tilburg

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt