Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Grafmonument van Anna Wouters in Tilburg

Bredaseweg 45
5038 NA, Tilburg (Gemeente Tilburg)
Noord Brabant
Publicatie: 20020521
Rijksmonument ID: 525883

Omschrijving van Grafmonument van Anna Wouters

Inleiding.

Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg bevindt zich het GRAFMONUMENT voor de op 9 oktober 1933 overleden Anna Wouters. Het is ontworpen door A. van Os. Het ontwerp werd in Het Gildenboek (1935) bejubeld daar het de gebruikelijke vormgeving voor grafmonumenten niet volgde.

Omschrijving.

Het geheel in zwart graniet uitgevoerd grafmonument bestaat uit een lage, getrapte dekplaat waarop twee, met de kruisarmen tegen elkaar geplaatste kruisen. Op de kruisingen van deze twee kruisen een diamantkop. Op beide diamantkoppen rust de voet van een granieten kruis waarvan het hoofd rust op een opstand aan het hoofdeinde. Op deze opstand, over het kruishoofd, een boog met het uitgespaarde opschrift 'Myn verlosser leeft'. Op het kruis het opschrift 'Anna Wouters / *12 juli 1882* / +9 oct. 1933+'.

Waardering.

Het monument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de katholieke grafcultuur; is van belang vanwege de bijzondere typologische ontwikkeling en de innovatieve waarde welke werd verwoord door het gezaghebbende katholieke tijdschrift Het Gildenboek; het is van belang als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is als eerste katholieke begraafplaats in Tilburg.

Tags: losse objecten, ed.,grafmonument,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Grafmonument van Anna Wouters
location_on Monumenten Kaart rond Tilburg

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt