Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Graf begraafplaats in Tilburg

Bredaseweg 45
5038 NA, Tilburg (Gemeente Tilburg)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1905
Publicatie: 20020521
Rijksmonument ID: 525881

Omschrijving van graf begraafplaats

Inleiding.

Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT van de fabrikant van wollen stoffen Josephus A.N. Pollet. Het grafmonument werd gemaakt door de firma L. Petit te Tilburg en omstreeks 1905 geplaatst.

Omschrijving.

Geheel uit zwart graniet vervaardigt grafmonument in de vorm van een hoog oprijzende gebeeldhouwde opstand. Opstaand grafteken bestaande uit een ruw granieten, getrapte sokkel waarop een granieten gebeeldhouwde opstand. De opstand, met elementen van de Art Deco, heeft een risaliserend middendeel dat tevens uitsteekt boven de naar achter wijkende zijdelen. Aan de basis van de risaliet het opschrift 'Zij die hopen in de verdiensten van / Uw heilig lijden, zullen niet / beschaamd worden'. Hierboven, in een rechthoekig kader, het opschrift 'Tot dierbaar / aandenken van / onzen geliefden / broeder / den weled. heer / Josephus / Aloysius / Nicolaas / Pollet / geb. te Tilburg / den 25 sept. / 1848 / en aldaar / overl. / den 30 aug. / 1903'. Boven de tekst, in een nis, een in hoogreliƫf uitgevoerde Christuskop met gesloten ogen. Tekst en portret zijn omgeven door een gestyleerde doornenkroon. Op de twee naar achter wijkende zijdelen een herhaling van deze decoratie. Het grafmonument is rechtsonder op de opstand gesigneerd 'L. Petit'.

Waardering.

Het monument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de katholieke grafcultuur. Het is tevens van belang vanwege de typologie en de uniciteit, met name door de wijze van vormgeven. Het is bovendien van belang als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is als de eerste katholieke begraafplaats van Tilburg.

Tags: losse objecten, ed.,grafmonument,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar graf begraafplaats
location_on Monumenten Kaart rond Tilburg

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt