Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Graf begraafplaats in Tilburg

Bredaseweg 45
5038 NA, Tilburg (Gemeente Tilburg)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1905
Publicatie: 20020521
Rijksmonument ID: 525877

Omschrijving van graf begraafplaats

Inleiding.

Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg bevindt zich het GRAFMONUMENT in Neogotische stijl uit ca. 1905 voor de textielfabrikant Johannes Ludovicus Donders en zijn echtgenote Anna Aldegonda Janssen. Het beeld op het grafmonument werd vervaardigd door de Eindhovense beeldhouwer Jan Custers welke tezamen met zijn broer Fons sinds ca. 1895 te Eindhoven een atelier voor kerkelijke kunst dreef.

Omschrijving.

Het grafmonument bestaat uit een zerk met sokkel waarop een gebeeldhouwde figuur. Hardstenen grafmonument met neogotische elementen bestaande uit een kelderzerk, waarop een tombe met licht hellende zijden en een afgeknotte voorzijde waarop in reliëf een kruis en ranken. Op de vlakken het nog slechts deels leesbare opschrift 'de H. Johannes Ludovicus Donders / en / Mm. Anna Aldegonde Janssen / ... gelukkig ... drie en vijftig jaren / in het jaar onzes heren / 1905'. Voor deze tombe een hellende steen met in reliëf het opschrift 'Die hen gekend hebben spreken nog / met lof van hun goed en edel hart / H. Ambrosius'. Aan het voeteneinde van de zerk een kleine plantenbak met geprofileerde rand. Aan het hoofdeinde een sokkel waarop een geheel in zandsteen gebeeldhouwde rotspartij met schild (opschrift onleesbaar). Op de rots een staande vrouwenfiguur in lang gewaad met de linkerhand voor de borst, de rechterhand om het staande kruis geslagen dat rechts van haar staat. Op de kruising van de kruisarmen het opschrift 'In hoc signo vinces'. Links op de rotspartij de signatuur 'J. Custers'. Het grafmonument rust op een fundament van afgeschuinde bakstenen met op de hoeken hardstenen elementen.

Waardering.

Het monument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de katholieke grafcultuur. Het object is van belang vanwege de typologie en kunsthistorisch als voorbeeld van het werk van de kunstenaar. Het object is tevens van belang als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is als de eerste katholieke begraafplaats in Tilburg.

Tags: losse objecten, ed.,grafmonument,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar graf begraafplaats
location_on Monumenten Kaart rond Tilburg

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt