Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Bakhuisje in Bergen Op Zoom

Molenzichtweg 14
4624 RC, Bergen Op Zoom (Gemeente Bergen Op Zoom)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1902
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 525855
Type: Boerderij

Omschrijving van Bakhuisje

Inleiding.

Het BAKHUISJE werd gebouwd in 1902 in opdracht van W.F.C.J. Eerens naar ontwerp van C. de Rooij. Het ovengedeelte is verdwenen. Het bakhuisje bevindt zich op het erf van de woning met stallen uit 1901 en is geplaatst aan de oostzijde van het erf.

Omschrijving.

Het eenlaagse gebouwtje heeft een rechthoekige plattegrond en een zadeldak waarop rode Oudhollandse dakpannen. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen met rechte muurankers. In de korte voorgevel is een paneeldeur met een raampje aangebracht. De overige gevels zijn blind. Aan de achterzijde is de ovenaanbouw verdwenen, de plaats ervan is in het metselwerk nog te onderscheiden. Op de nok bij de achtergevel staat een vierkante bakstenen schoorsteen.

Waardering.

Het bakhuisje is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een ruimtelijke ontwikkeling, namelijk de stichting van landhuizen in de bosrijke omgeving van de stad en is van belang als zeer laat voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het bakhuis. Het geheel heeft ensemblewaarde wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met de groenvoorzieningen.

Tags: agrarische gebouwen,bakhuis,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Bakhuisje
location_on Monumenten Kaart rond Bergen Op Zoom

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!