Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Graftombe van Asselbergs-Meyvis in Bergen Op Zoom

star star star star (1)
Mastendreef 5
4600 AA, Bergen Op Zoom (Gemeente Bergen Op Zoom)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1880
Publicatie: 20060522
Rijksmonument ID: 525849

Omschrijving van Graftombe van Asselbergs-Meyvis

Inleiding.

De Neogotische GRAFTOMBE voor de heer Asselbergs en mevrouw Meyvis dateert uit 1880.

Omschrijving.

Het graf bestaat uit een ijzeren omheining met daarin een piëdestal met een kalkstenen heiligenbeeld. Het hek staat op een geprofileerde hardstenen sokkel van 1.80 breed en 3.30 lang. Het gietijzeren hekwerk heeft hoekpilaartjes, krullen en als bekroning zandlopers en kruisjes. De kalkstenen piëdestal is 1.95 hoog met aan de zijden neerhangende toortsen. Op de voorzijde een wit marmeren plaquette met tekst, luidende: "D.O.M. hier verwachten de zalige verrijzenis onze dierbare ouders Arnoldus Asselbergs geb. 19 feb. 1811 overl. 11 feb. 1880 / Anna Catharina Meyvis geb. 27 oct. 1811 overl. 10 feb. 1888, R.I.P. Voorts de signatuur van J.A. van Gonk, Antwerpen. Op het gewelfde voetstuk bij het beeld zijn twee omketende handen verbeeld. Verder zijn er reliëfs van een tandrad, een boek, een passer, een haak, kransen en een olijftak. Tenslotte het beeld van 1.58 centimeter zelf; het is de heilige Theresia met de blik hemelwaarts gericht en een kruis in de hand.

Waardering.

De graftombe is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het is gaaf bewaard gebleven. Tevens is het belang gelegen in de zeldzaamheid van de afbeelding van de heilige Theresia.

Tags: losse objecten, ed.,graftombe,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Graftombe van Asselbergs-Meyvis
location_on Monumenten Kaart rond Bergen Op Zoom

Recensies (1)
    Graftombe van Asselbergs-Meyvis Graftombe van Asselbergs-Meyvis
    Mastendreef 5, Bergen Op Zoom, Noord Brabant, NL
  • star star star star
    5
    Signatuur op het beeld is J.A. van Genk (1840-1923). Josephus Adrianus van Genk was beeldhouwer te Antwerpen en geboren in Bergen op Zoom.
In de buurt