Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Graftombe van Van den Bogaert-Asselbergs in Bergen Op Zoom

star star star star (1)
Mastendreef 5
4600 AA, Bergen Op Zoom (Gemeente Bergen Op Zoom)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1890
Publicatie: 20060522
Rijksmonument ID: 525848

Omschrijving van Graftombe van Van den Bogaert-Asselbergs

Inleiding.

GRAFTOMBE met Neoclassicistische elementen uit 1890 voor de familie Van den Bogaert-Asselbergs.

Omschrijving.

De graftombe is opgetrokken uit hardsteen en is 1.30 breed, 2.72 lang en 4 meter hoog. Het graf bestaat uit een tombe met een schuine dekplaat, een hardstenen balustrade rondom en een hoge opstand met een kruis. De balustrade is voorzien van ovale openingen en vierkante hoekpilaren met kransen en vazen. Op de wit marmeren dekplaat staan de namen van de overledenen. Dit zijn Lambert F.M. van den Bogaert, 26-6-1855/21-8-1890. Albertina C. van den Bogaert-Asselbergs 17-4-1853/18-8-1921, Alphons A.J.M. van den Bogaert 14-1-1883/6-3-1916. De zich verjongende opstand is voorzien van een marmeren plaquette waarop vermeld staat dat dit het familiegraf van L.F.M. Van den Bogaert-Asselbergs is. Aan weerskanten van de plaquette zijn in de hardsteen afhangende toortsen gehouwen. Hierboven een wit marmeren krans met rozen, waarin staat: "Aan onzen echtgenoot en vader". Links en rechts een marmeren vaas met vlam. Hieronder een marmeren plaquette waarop twee handen die elkaar, geketend in de wolken, vasthouden. De opstand is voorts voorzien van een gebroken fronton met eikenbladmotieven en een met stenen wingerd omkranst boomstamkruis.

Waardering.

De graftombe is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van een Neoclassicistisch familiegraf. Het is gaaf bewaard gebleven.

Tags: losse objecten, ed.,graftombe,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Graftombe van Van den Bogaert-Asselbergs
location_on Monumenten Kaart rond Bergen Op Zoom

Recensies (1)
    Graftombe van Van den Bogaert-Asselbergs Graftombe van Van den Bogaert-Asselbergs
    Mastendreef 5, Bergen Op Zoom, Noord Brabant, NL
  • star star star star
    5
    De werkelijke geboorte- en overlijdensdatum van Albertina C. van den Bogaert-Asselbergs zijn: 16-4-1853/28-8-1921. Staat foutief op de steen.
In de buurt