Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Begraafplaats Elisabethstraat: grafmonument van J.A. van de Ven (1800-1866) en diens echtgenote C.M.T. van den Eijnden (1825-1870) in Vught

Begraafplaats Elisabethstraat
star star star star (1)
St.-Elisabethstraat 68
5261 VN, Vught (Gemeente Vught)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1866
Publicatie: 20020425
Rijksmonument ID: 525845

Omschrijving van Begraafplaats Elisabethstraat: grafmonument van J.A. van de Ven (1800-1866) en diens echtgenote C.M.T. van den Eijnden (1825-1870)

Inleiding

Op de noordoostelijke hoek van het als Complexonderdeel III omschreven kavel van de Rooms-Katholieke afdeling op de Algemene Begraafplaats bevindt zich het GRAFMONUMENT van de beeldhouwer J.A. van de Ven (1800-1866) en diens echtgenote C.M.T. van den Eijnden (1825-1870). Het grafmonument, dat een classicistische detaillering vertoont, dateert uit omstreeks 1866. Het grafmonument is recentelijk gerestaureerd (oktober 1988).

Omschrijving

Het grafmonument heeft een vierkante hardstenen basis. Op de hoeken hiervan vier hardstenen hekpalen met afgeronde koppen. Hiertussen lagere octogonale hekpaaltjes bekroond met bollen. Tussen de hekpalen een smeedijzeren ketting. Boven de basis een hardstenen tombe, met enigszins uitkragende dekplaat. Hierboven verrijst een zandstenen monument, dat is opgebouwd uit een door frontons bekroonde sokkel, met daarboven een achthoekig afgevlakt, naar boven taps toelopend kruis. Op de vier zijden van de sokkel zijn marmeren platen met inscripties aangebracht. Op de oostelijke zijde het grafschrift voor de beeldhouwer J.A. van de Ven en diens echtgenote C.M.T. van den Eijnden. De inscripties op de overige drie zijden van het beeld zijn vermeldingen van beelden van Johannes van der Ven.

Op de noordelijke zijde de tekst EVA-PIETA-MADONA-RUTH-ST.JAN-ABEL, op de westelijke zijde CHRISTUS-JOANUS DE DOPER-TWAALF APOSTELEN (de beelden voor het hoogkoor van de Sint Jan in 's-Hertogenbosch) en op de zuidelijke zijde LE REFUS DE TREPIED D'HELENA PAR BIAS-PHILOCLETUS-NARCISSUS-GENIUS. Op de frontons boven de sokkel zijn afbeeldingen in laagrelif aangebracht: een lauwerkrans (oost), een hamer en beitel (noord), een zandloper (west) en twee gekruiste fakkels (zuid). Tussen de frontons zijn palmetvormige akroterien aangebracht.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het bezit cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling en als herinnering aan de Bossche beeldhouwer J. van de Ven. Het bezit kunsthistorische waarde vanwege de bijzondere ornamentiek en bijzonder materiaalgebruik en vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten. Het object heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch van nationaal belang is. Het object is van belang vanwege de gaafheid.

Tags: losse objecten, ed.,grafmonument,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Begraafplaats Elisabethstraat: grafmonu…
location_on Monumenten Kaart rond Vught

Recensies (1)
    Begraafplaats Elisabethstraat: grafmonument van J.A. van de Ven (1800-1866) en diens echtgenote C.M.T. van den Eijnden (1825-1870) Begraafplaats Elisabethstraat: grafmonument van J.A. van de Ven (1800-1866) en diens echtgenote C.M.T. van den Eijnden (1825-1870)
    St.-Elisabethstraat 68, Vught, Noord Brabant, NL
  • star star star star
    5
    Ik ben bezig met een scriptie over Johannes van der Ven. Een prachtig ontwerp dat mij zeker verder helpt. Bijna alle beelden zijn achterhaald. De vraag is: Weet iemand wie dit graf heeft ontworpen? Of was dit een standaard model? Mijn mail : r.laimbock@chello.nl