Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Begraafplaats Elisabethstraat: grafmonument van gebroeders Franciscus (Vught 1830-1894) en Johannus Jonkers (Vught 1858-1899) in Vught

Begraafplaats Elisabethstraat
St.-Elisabethstraat 68
5261 VN, Vught (Gemeente Vught)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1894
Publicatie: 20020425
Rijksmonument ID: 525844

Omschrijving van Begraafplaats Elisabethstraat: grafmonument van gebroeders Franciscus (Vught 1830-1894) en Johannus Jonkers (Vught 1858-1899)

Inleiding

Op de Rooms-Katholieke Begraafplaats bevindt zich, rechts van het smalle pad aan de linkerzijde van deze begraafplaats, het GRAFMONUMENT van de gebroeders Franciscus (Vught 1830 - 1894) en Johannus Jonkers (Vught 1858 - 1899). Het grafmonument, dat een neogotische detaillering vertoont, is ontworpen door J. Jonkers en dateert uit 1894.

Omschrijving

Het grafmonument heeft een rechthoekige hardstenen grondslag met aan de voorzijde twee hardstenen hekpalen, waarvan de zijden zijn versierd met driepasnissen. Hierboven een zandstenen neogotische stèle, die uit drie gedeeltes is opgebouwd: een rechthoekige sokkel met overhoeks geplaatste penanten, met licht uitkragende basis en bekroond met uitkragende lijst. Aan de voorzijde van de sokkel is het grafschrift van de gebroeders Jonkers aangebracht: op de zijkanten en achterzijde van de sokkel grafschriften van later overleden familieleden. Aan de rechterzijde, op de onderrand van de sokkel een inscriptie van J. Jonkers. Hierboven een spitsboognis met een vijflobbige spitsboog, rustend op zuiltjes met kapiteel en erboven een wimberg met bladornament. Hierin een beeld, voorstellende een biddende aangebracht: op de zijkanten en achterzijde van de sokkel grafschriften van later overleden familieleden. Aan de rechterzijde, op de onderrand van de sokkel een inscriptie van J. Jonkers. Hierboven een spitsboognis met een vijflobbige spitsboog, rustend op zuiltjes met kapiteel en erboven een wimberg met bladornament. Hierin een beeld, voorstellende een biddende engel. Boven de wimberg zijn kleine kruisbloemen aangebracht. Hierboven een tweedelige pinakel bekroond met kruis.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Het object bezit kunsthistorische waarde door de bijzondere materiaalgebruik en ornamentiek en omdat er sprake is van hoogwaardige esthetische kwaliteiten en als toonbeeld van de neogotische beeldhouwkunst van het atelier Jonkers. Het object heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch van nationaal belang is. Tot slot is het object van belang vanwege de gaafheid.

Tags: losse objecten, ed.,grafmonument,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Begraafplaats Elisabethstraat: grafmonu…
location_on Monumenten Kaart rond Vught

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!