Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Grafmonument op het kerkhof achter de Rooms Katholieke kerk Heilige Johannes Geboorte. Het graf ligt in het middenvak van het linkergedeelte van de begraafplaats, dicht achter de kerk in Nieuwkuijk

Nieuwkuijksestraat 94
5253 AJ, Nieuwkuijk (Gemeente Heusden)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1915
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 525787

Omschrijving van Grafmonument op het kerkhof achter de Rooms Katholieke kerk Heilige Johannes Geboorte. Het graf ligt in het middenvak van het linkergedeelte van de begraafplaats, dicht achter de kerk

Inleiding.

GRAFMONUMENT op het kerkhof achter de Rooms Katholieke kerk Heilige Johannes Geboorte. Het graf ligt in het middenvak van het linkergedeelte van de begraafplaats, dicht achter de kerk.

Omschrijving.

Grafkist met wapenschild en opschrift op deksel: "DOMINE DELEXI DECOREM/ DOMUS TUAE ET LOCUM/ HABITATIONIS GLORIAE TUAE/ PS. XXV.U" en R.I.P. De opstand draagt een witte stenen plaquette met het opschrift: "HIER/ WACHT DE / VERRIJZENIS DE E. HEER/ J.M.A. SMOLDERS/ PASTOOR DEZER PAROCHIE/ GEB. TE ST. GEERTUIDENBERG 15 APRIL 1848/ OVERL. TE NIEUWKUIK/ 7 OCT. 1915. Op het graf staat een kruis, omhangen met stola, op het kruis een afbeelding van een priesterkelk met hosti, een wierookvat, een lelie en druivenrank.

Waardering.

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang wegens typologie en als voorbeeld van de katholieke grafcultuur. Het is van architectuurhistorisch belang wegens ornamentiek, vormgeving en materiaalgebruik. Het is gaaf bewaard gebleven.

Tags: losse objecten, ed.,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Grafmonument op het kerkhof achter de R…
location_on Monumenten Kaart rond Nieuwkuijk

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!