Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kantine in Waalwijk

Hoogeinde 37
5142 GB, Waalwijk (Gemeente Waalwijk)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1939
Architect: M. Blokdijk
Publicatie: 20040830
Rijksmonument ID: 525776
Type: Gebouw

Omschrijving van Kantine

Onderdeel II

Inleiding

KANTINE uit 1939, naar ontwerp van M. Blokdijk.

Omschrijving

Hoge (tweelaagse) ruimte op een rechthoekige plattegrond onder plat dak. De voorgevel is voorzien van een reeks smalle staande ramen, bijna over de gehele hoogte doorlopend. De metalen kozijnen zijn op een doorlopende natuurstenen band geplaatst en hebben glas-in-loodramen met figuratieve voorstellingen (onder meer met de hoorn des overvloeds en wapens van de verschillende provincies). In de linkerzijgevel heeft het voorste gedeelte ronde ramen op de verdieping. Tegen de begane grond staat een éénlaags bouwblok met plat dak. In de achterste helft bevinden zich rechthoekige ramen.

Het interieur bestaat uit een driebeukige hal van acht traveeën lang. De constructie bestaat uit ronde zuilen met paddestoelkapiteel. Aan de straatkant (korte gevel van de kantine) is een groot gebrandschilderd glas-in-loodraam aanwezig. De voorstellingen geven het complete productieproces, van runderen als leverancier van het leer tot en met de verkoop van schoenen als het eindproduct weer. Het is gesigneerd Louis de Swart Breda. Ook de naam van de architect is in de ramen weergegeven.

Waardering

De kantine is van algemeen belang. Het kantine is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de economische- en typologische ontwikkeling van de schoenenindustrie en de bijbehorende gebouwentypen.

De kantine heeft architectuurhistorische waarden wegens de bijzondere samenhang van interieur en exterieur en wegens ornamentiek. De kantine is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en grote delen van het interieur. Het gebouw heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van het geheel.

Tags: horeca-instellingen,kantine,horeca,sport,recreatie, horeca ed

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kantine
location_on Monumenten Kaart rond Waalwijk

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt