Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kerkhof in Veghel

St. Lambertuskerk
5460 AA, Veghel (Gemeente Veghel)
Noord Brabant
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 525757

Omschrijving van Kerkhof

Inleiding.

Laatste GRAFMONUMENT aan de rechterkant voor de dwarsas. Het graf werd omstreeks 1876 opgericht en is uitgevoerd in een sobere vormgeving met elementen van Neoclassicisme en traditionele symbolen.

Omschrijving.

Het graf bestaat uit een rechthoekige voet met vier pijlers, ertussen hangt een grove ketting. De hellende tombe heeft een valk deksel met de inscriptie: "FRANCISCUS C. RATH/ * ASTENBERG 5-11-1823/ + VEGHEL 17-7-1901/ EN ZIJN ECHTGENOOTE FERDINANDA MULLER/ * ASTENBERG 16-3-1832/ + VEGHEL 23-10-1876". Achter op het deksel staat een opstand. Deze is voorzien van de tekst: "IN CRUCE VITA" en een reliƫf van kruis, anker en brandend hart, tekens van geloof hoop en liefde. De opstand heeft aan de bovenzijde frontons en wordt bekroond door een door klimop omslingerd kruis. Kist en plateau zijn gemaakt van grijze hardsteen. Erop ligt witte steen.

Waardering.

Het graf is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de manifestatie van de katholieke graf- en devotiecultuur. Het heeft architectuurhistorische en kunsthistorische waarde wegens materiaalgebruik, ornamentiek en vormgeving. Het graf is van belang wegens de ensemblewaarde, het is een essentieel onderdeel van het geheel.

Tags: losse objecten, ed.,grafmonument,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kerkhof
location_on Monumenten Kaart rond Veghel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt