Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kerkhof in Veghel

St. Lambertuskerk
5460 AA, Veghel (Gemeente Veghel)
Noord Brabant
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 525756

Omschrijving van Kerkhof

Inleiding.

Laatste GRAFMONUMENT, rechts van de dwarsas, voor de cirkel. Het is uitgevoerd in kunststeen in een Neoclassicistische stijl. Het monument werd opgericht omstreeks 1892 voor de heer F.P. van de Heuvel.

Omschrijving.

Schuin opgaande tombe op een rechthoekige voet met hoekpijlers. De pijlers zijn verbonden door ijzeren ketting met grote schakels. De tombe is sober uitgevoerd. Op het deksel een omkranst kruis en een vierkante, trapeziumvormige opbouw. Drie zijden van de opbouw zijn voorzien van witte plaquettes (de achterkant is leeg). Rechts is de tekst op de plaquette sterk verweerd, niet leesbaar, links: "HIER LIGT/ BEGRAVEN/ MEJUFFROUW/ MARIA HERMINA VOLKER/ OUD 23 JAREN/ OVERL. ... JULI 1926/ RIP" en aan de voorkant: "TER NAGEDACHTENIS AAN/ F.P. VAN DE HEUVEL/ GEB. TE VEGHEL 21 FEBR. 1827/ OVERL. 27 MEI 1892/ EN VAN ZIJNE ECHTGENOOTE E.M. VAN HOUT/ GEB. TE VEGHEL 21 FEBR. 1842/ OVERL. 28 JAN. 1922. Op het graf, op de opbouw is een witte engel geplaatst, knielend bij een urn en kruis.

Waardering.

Het graf is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de manifestatie van de katholieke graf- en devotiecultuur. Het heeft architectuurhistorische en kunsthistorische waarde wegens materiaalgebruik, ornamentiek en vormgeving. Het graf is van belang wegens de ensemblewaarde, het is een essentieel onderdeel van het geheel.

Tags: losse objecten, ed.,grafmonument,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kerkhof
location_on Monumenten Kaart rond Veghel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt