Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kerkhof in Veghel

St. Lambertuskerk
5460 AA, Veghel (Gemeente Veghel)
Noord Brabant
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 525753

Omschrijving van Kerkhof

Inleiding.

Eerste GRAFMONUMENT na de dwarsas, links van het hoofdpad. Het graf is opgericht rond 1900. In de vormgeving zijn Neoclassicistische elementen verwerkt.

Omschrijving.

Het graf heeft een rechthoekige voet op een bakstenen rand. De voet is voorzien van vierkante hoekpijlers waartussen een (zinken) ketting met grove schakels is gehangen. Daarop staat een hellende tombe met aan de voorzijde, in de rand een inscriptie van de beeldhouwer: "C. PETERSE & ZN. OSCH". Het vlak van de tombe is voorzien van grote initialen A R. Op de beide zijkanten van de kist zijn spitsboogvormige galerijen gegraveerd. Op het deksel van de kist zijn een plaquette en een kruis op voluten geplaatst. Op de rand van het deksel is een omlopende tekst met grote letters in reliƫf aangebracht. Aan de voorzijde staat: "ZALIG DE DOODEN" rechts: "DIE IN DE HEER STERVEN" aan de achterkant: "WANT HUNNEN" en links: "WERKEN VOLGEN HEN. APOCH." De tekst op de plaquette is niet leesbaar.

Waardering.

Het graf is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de manifestatie van de katholieke graf- en devotiecultuur. Het heeft architectuurhistorische en kunsthistorische waarde wegens materiaalgebruik, ornamentiek en vormgeving. Het graf is van belang wegens de ensemblewaarde, het is een essentieel onderdeel van het geheel.

Tags: losse objecten, ed.,grafmonument,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kerkhof
location_on Monumenten Kaart rond Veghel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt