Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kerkhof in Veghel

St. Lambertuskerk
5460 AA, Veghel (Gemeente Veghel)
Noord Brabant
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 525750

Omschrijving van Kerkhof

Inleiding.

Tweede GRAFMONUMENT, links aan de hoofdas van het kerkhof. Het graf werd opgericht in 1911 voor jonkheer F.E.M. Sasse van Ysselt. In de vormgeving zijn Neoclassicistische invloeden verwerkt.

Omschrijving.

Rechthoekige tombe met licht geknikt deksel en een taps toelopende opstand erachter. De opstand wordt bekroond door een kruis met reliƫfs van lelies. Het geheel is omsloten door een U-vormige natuurstenen ommuring met hoekpijlers. Op de opstand staat de tekst "RUSTPLAATS VAN", eronder is een witte plaquette met inscriptie aangebracht: "DEN HOOGWELGEB. HEER/ JHR FRANCISCUS/ EMILE MARIE/ VAN SASSE VAN YSSELT/ IN LEVEN BURGEMEESTER/ VAN TETERINGEN/ GEB. TE BERGEN-OP-ZOOM/ 2 JANUARI 1874/ OVERL. TE VEGHEL/ 16 OCTOBER 1911". Aan de zijkanten van de kist zijn bloemmotieven aangebracht. Op de deksel zijn de namen van later bijgezette familieleden gegraveerd. De linkerhelft heeft de inscriptie: "DE HOOGWELGEBOREN/ VROUWE/ MEVROUW/ MARIE/ ANGELIQUE/ JOSEPHINE/ DE KUNPER/ ECHTGENOOTE/ .../ JHR./ SASSE VAN YSSELT/ GEB. TE .../ ...1891/ OVERL. TE VEGHEL ... 1912" De inscriptie op de rechterkant van het deksel luidt: "DE HOOGWELGEB. / HEER/ JHR JEAN/ LOUIS LEOPOLD/ PACIFIQUE/ MARIE VAN/ SASSE VAN YSSELT/ GEB. TE BOXMEER/ 1 SEPTEMBER 1832/ OVERLEDEN TE VEGHEL/ 23 OCTOBER 1913/ RIP".

Waardering.

Het graf is van algemeen belang, het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling, namelijk de manifestatie van de katholieke graf- en devotiecultuur. Het heeft architectuurhistorische en kunsthistorische waarde wegens materiaalgebruik, ornamentiek en vormgeving. Het graf is van belang wegens de ensemblewaarde, het is een essentieel onderdeel van het geheel.

Tags: losse objecten, ed.,grafmonument,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kerkhof
location_on Monumenten Kaart rond Veghel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt