Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Doofstommeninstituut in Sint Michielsgestel

Theerestraat 42
5271 GD, Sint Michielsgestel (Gemeente Sint Michielsgestel)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1915
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 525742
Type: Overig

Omschrijving van Doofstommeninstituut

Inleiding

Op het voorplein van het instituut bevindt zich centraal voor de ingang op een hoge sokkel het in 1915 door de Bossche beeldhouwer M. van Bokhoven vervaardigde BEELD van de stichter van het instituut, Martinus van Beek. Het werd vervaardigd in een enigszins geïdealiseerde realistische stijl. Het beeld werd ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van het instituut in Sint-Michielsgestel aangeboden door oud-leerlingen.

Omschrijving

Het beeld bevindt zich centraal op een rechthoekig plateau van grinttegels dat wordt omgrensd door acht toelopende paaltjes van Beiers graniet die onderling door smeedijzeren kettingen met elkaar verbonden zijn. De circa drie meter hoge sokkel van het beeld bestaat uit verschillende, zich verjongende, delen van Beiers graniet. Hierop zijn een gedenkplaquette van de aanbieding en een wapensteen met ronde top aangebracht. De wapens zijn vermoedelijk die van de bisdommen van Breda en 's-Hertogenbosch of van de broeders en zusters van het instituut. Het vooral voor een frontaal aanzicht bedoelde beeld is vervaardigd van Franse kalksteen en is meer dan levensgroot. Het toont een staande Martinus van Beek in priestergewaad en koorkap met aan zijn rechterzijde een kind met kniebroek, kousen en jasje. Van Beek houdt in zijn linkerhand een opengeslagen boek met als inschrift "ONZE VADER". Beide figuren communiceren door middel van handgebaren met elkaar. Achter het kind wordt het beeld compositorisch en constructief ondersteund door een stapel uitgehouwen boeken.

Waardering

Het beeld is van algemeen belang. Het beeld heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de door voornamelijk door religieuzen geleide gezondheidszorg in het zuiden van Nederland rond 1900. Het beeld heeft kunsthistorische waarde vanwege de hoogwaardige kwaliteit en vanwege de plaats die het inneemt in het werk van de Bossche beeldhouwer M. van Bokhoven.

Het beeld heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang met de instituutsbebouwing. Het beeld is gaaf bewaard gebleven.

Tags: losse objecten, ed.,gedenkteken,gedenkteken,voorwerpen op pleinen ed.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Doofstommeninstituut
location_on Monumenten Kaart rond Sint Michielsgestel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt