Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Complex Ruwenbergstraat: houten prieel op zeshoekige grondslag in Sint Michielsgestel

Complex Ruwenbergstraat
Ruwenbergstraat 4
5271 AG, Sint Michielsgestel (Gemeente Sint Michielsgestel)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1904
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 525740

Omschrijving van Complex Ruwenbergstraat: houten prieel op zeshoekige grondslag

Inleiding

PRIEEL, in 1904 in eclectische vormen gebouwd in opdracht van dokter Karel Verzijl naar ontwerp van zijn schoonvader, de Maastrichtse architect J.Kayser. Het vrijstaande prieel bevindt zich aan de zuidzijde van de villa.

Omschrijving

Houten prieel op zeshoekige grondslag onder een met dakleer gedekt tentdak. De onderbouw bestaat uit opgeklampte houten panelen. De bovenbouw is voorzien van grote roedenramen met een twintigruits verdeling. De dakrand, die door middel van smalle houten korbelen iets oversteekt, is voorzien van een geornamenteerde houten sierlijst.

Aan de oostelijke zijde is het prieel open.

Waardering

Het prieel is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling waarbij de gegoede burgerij en de bestuurlijke elite zich in de directe nabijheid van 's-Hertogenbosch aan de uitvalswegen van de kleinere, meer landelijke, plaatsen daaromheen vestigen en daar een landhuis laten bouwen.

Het object is van architectuurhistorisch belang vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en vanwege de kwaliteit van de toegepaste historiserende stijlelementen. Verder heeft het complex ensemblewaarde vanwege de bijzondere samenhang tussen de samenstellende onderdelen en de historisch-ruimtelijke relatie met de wegen en groenvoorzieningen. Tevens is het van belang vanwege de zeldzaamheid van dergelijke gaaf bewaarde villacomplexen.

Tags: losse objecten, ed.,priëel,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Complex Ruwenbergstraat: houten prieel …
location_on Monumenten Kaart rond Sint Michielsgestel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt