Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Bijschuur bij pastorie in Gemonde

St.Lambertusweg 122
5291 AD, Gemonde (Gemeente Sint Michielsgestel)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1913
Architect: Wolter te Riele
Publicatie: 20020422
Rijksmonument ID: 525738
Type: Boerderij

Omschrijving van Bijschuur bij pastorie

Inleiding

BIJSCHUUR, in 1913 naar ontwerp van de architect Wolter te Riele gebouwd in vormen van de Overgangsarchitectuur. De vrijstaande schuur bevindt zich aan vormen van de Overgangsarchitectuur. De vrijstaande schuur bevindt zich aan de zuidwestelijke kant van de pastorie (onderdeel II) en diende vermoedelijk voor opslag van onder meer tuinbenodigdheden. Het voegwerk van de schuur is enkele jaren geleden bijgewerkt.

Omschrijving

Sober geornamenteerde schuur van n bouwlaag op rechthoekige grondslag met tuitgevels in schoon metselwerk onder een met verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak. De nokas loopt noord-zuid. Op circa 1 meter hoogte is de schuur voorzien van een omlopende muizentandlijst. De tuitgevels zijn geornamenteerd met vlechtingen; de noordelijke gevel is voorzien van zes duivengaten. In de noordgevel is een recht gesloten dubbele opgeklampte houten poort geplaatst met een hanenkam aan de bovenzijde. De oostgevel heeft twee recht gesloten ingangen met houten klampdeuren.

Waardering

De bijschuur is van algemeen belang. De bijschuur heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de geestelijke en typologische ontwikkeling van de pastorie in het algemeen. De bijschuur heeft architectuurhistorische waarden vanwege de toegepaste stijlelementen en vanwege de plaats die het gebouw inneemt binnen het oeuvre van de architect Wolter te Riele. De bijschuur heeft ensemblewaarden vanwege de functionele en historisch ruimtelijke samenhang met de pastorie.

Tags: agrarische gebouwen,bijschuur,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Bijschuur bij pastorie
location_on Monumenten Kaart rond Gemonde

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt