Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Complex Grinsel 83: poort in Den Dungen

Complex Grinsel 83
Grinsel 83
5275 JN, Den Dungen (Gemeente Sint Michielsgestel)
Noord Brabant
Bouwjaar: tweede helft 18e eeuw (poort)
Publicatie: 20020521
Rijksmonument ID: 525737

Omschrijving van Complex Grinsel 83: poort

Inleiding

POORT, in oorsprong daterend uit de tweede helft van de achttiende eeuw en afkomstig van het voormalige klooster van Coudewater te Rosmalen. Naar alle waarschijnlijkheid is de poort bij de bouw van het vernieuwde woonhuis in 1871 op de huidige locatie geplaatst. De poort met smeedijzeren hekwerk bevindt zich aan de straat.

Omschrijving

De poort met hekwerk bevindt zich aan de straat en bestaat uit twee vierkante, met bollen bekroonde, geblokte hardstenen penanten. Aan de bovenzijde van elk van de penanten is een sterk vervaagd ovaal opschrift aangebracht "Klein Grinsel". Tussen de penanten is een eenvoudig smeedijzeren hekwerk aangebracht.

Waardering

De poort is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de status van de eigenaar van het complex en als uitdrukking van de herwaardering voor historische objecten in de tweede helft van de negentiende eeuw. Het heeft ensemblewaarde vanwege de historisch-ruimtelijke relatie tussen de verschillende onderdelen en de ontwikkeling die daaruit valt af te lezen. De poort heeft zeldzaamheidswaarde.

Tags: verdedigingswerken,poort,fort, vesting en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Complex Grinsel 83: poort
location_on Monumenten Kaart rond Den Dungen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt