Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Voormalig ketelhuis (de Grote Beek) in Eindhoven

Vredenoord
star star star star (2)
Doctor Poletlaan 1
5626 NC, Eindhoven (Gemeente Eindhoven)
Noord Brabant
Bouwjaar: ca. 1918
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 525723

Omschrijving van Voormalig ketelhuis (de Grote Beek)

Inleiding

KETELHUIS op enige afstand, naast het hoofdgebouw gelegen, gebouw in ca. 1918 in Neo-Renaissancestijl, vermoedelijk naar ontwerp van het bureau Rijksbouwmeesters.

Omschrijving

Het pand bestaat uit een aantal bakstenen bouwblokken op rechthoekige plattegrond die in elkaars verlengde zijn geplaatst. Het eingenlijke ketelhuis is iets hoger opgetrokken en heeft een zadeldak, gedekt met leien. De zijgevels worden geleed door lisenen waartussen hoge ramen en deuren onder segmentbogen zijn geplaatst. De overige bouwblokken hebben een plat dak met klein overstek op klossen. Hierin zijn vierruitsramen aangebracht met bovenlichten met kleine roedenverdeling. Elk blok voorzien van een deur, in de kopse gevel voorzien van een bovenlicht in segmentboogvorm.

Waardering

Het ketelhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociale en bestuurlijke ontwikkeling, namelijk de stichting van inrichtingen voor de zwakzinnigenzorg van rijkswegen in of nabij de grote steden en als voorbeeld van een typologische ontwikkeling van de gebouwen voor de zwakzinnigenzorg. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de gematigde Neo-renaissancestijl die door de rijksoverheidbureaus werd toegepast. Het geheel is van belang vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en inteieur.

Tags: gebouwen, woonhuizen,ketelhuis,industrie,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Voormalig ketelhuis (de Grote Beek)
location_on Monumenten Kaart rond Eindhoven

Recensies (2)
  Voormalig ketelhuis (de Grote Beek) Voormalig ketelhuis (de Grote Beek)
  Doctor Poletlaan 1, Eindhoven, Noord Brabant, NL
 • star star star star
  1
  Na een flinke wandeling met ons hondje, wilden we lunchen in het Ketelhuis. Tot onze grote verbazing mocht ons hondje niet naar binnen. Dit stond nergens aangegeven. Vervolgens maar naar huis om daar te eten.
 • Voormalig ketelhuis (de Grote Beek) Voormalig ketelhuis (de Grote Beek)
  Doctor Poletlaan 1, Eindhoven, Noord Brabant, NL
 • star star star star
  1
  Moesten uur op voorgerecht wachten: toen weer uur op hoofdgerecht dat koud was en smakeloos; kregen nieuw hoofdgerecht maar t leed was al geleden: nagerechten leken uit de supermarkt gekomen; eten 5 : entourage 6 (was berekoud ennt tochtte) en bediening 7