Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Graf familie Fens-Van Moll, begraafplaats Catharinakerk in Eindhoven

Begraafplaats Catharinakerk
Zwembadweg 22
5611 KS, Eindhoven (Gemeente Eindhoven)
Noord Brabant
Bouwjaar: ca. 1880
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 525720
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Graf familie Fens-Van Moll, begraafplaats Catharinakerk

Inleiding

GRAF van de familie Fens-van Moll, gemaakt door beeldhouwer H.J. Kluytmans uit Stratum in Eclectische vormen.

Omschrijving

Het graf bestaat uit een sarcofaag met gebeeldhouwde draperieën, op een plateau geplaatst. De sarcofaag draagt het opschrift "RUST IN VREDE". De zerk achter de sarcofaag laat een engel zien, geplaatst bij een kruis op een bladkapiteel. Aan de onderzijde van dit kapiteel is een anker gebeeldhouwd. Aan weerszijden zijn urnen met draperieën afgebeeld. Om het geheel is een natuurstenen muur met palmetten en opengewerkte kruismotieven aangebracht.

Op het deksel van de sarcofaag zijn, onder het opschrift "IN MEMORIAM" de namen: JOS.JOH.FENS/GEB. TE BREDA/27 AUG. 1846/NOTARIS/EINDHOVEN/5 JUNI 1880/OVERL. ALDAAR/21 FEB. 1917, MR.ANTON A.J.M./FENS GEB. TE EINDHOVEN/11 APRIL 1880/OVERL ALDAAR/12 MEI 1970, CORNELIA/PETR.JOS.ANT./FENS VAN MOLL/GEB./TE EINDHOVEN/15 NOV. 1853/OVERL. ALDAAR/15 SEPT. 1930 en SOPHIA CATH./W.M. DEBRUYN/GEB./TE HELMOND/21 FEB.1882/OVERL. ALHIER/15 APRIL 1965 in twee rijen aangebracht.

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van een Eclectisch grafmonument en als voorbeeld van het werk van de beeldhouwer Kluytmans. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven.

Tags: losse objecten, ed.,sarcofaag,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Graf familie Fens-Van Moll, begraafplaa…
location_on Monumenten Kaart rond Eindhoven

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!