Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Grafmonument in Moergestel

Bosstraat
5060 AA, Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1882
Publicatie: 20020423
Rijksmonument ID: 525712
Type: Overig

Omschrijving van Grafmonument

Inleiding.

Op de R.K. begraafplaats nabij de pastorie bevindt zich een Neogotisch GRAFMONUMENT van Frans van Gils (1810-1882). Het monument is in 1882 opgericht door steenhouwer J. Petit uit Tilburg.

Omschrijving.

Uit hardsteen en deels uit marmer opgetrokken tombegraf met opstand. De tombe heeft een geprofileerde plint en wordt afgedekt door een oplopende waterlijst en een marmeren dekplaat met opschrift: 'Hij zocht het welzijn der zijnen/ hij beminde de luister/ van Gods huis/ vader der armen/ hij ruste in vrede'. Op de tombe is een aedicula geplaatst, met een voetstuk afgedekt door een geprofileerde deklijst. Op dit voetstuk de signatuur van de steenhouwer. Op de deklijst een aedicula, met vier spitsboognissen en op de hoeken vier zuilen met bladkapitelen die een bekroning van kielbogen met kruisbloemen dragen. In de voorste nis een marmeren plaat met geboorte- en sterfdatum van de overledene. De aedicula wordt afgesloten door een vierzijdige pinakelachtige bekroning met verdiepte velden en een marmeren kruis op voetstuk.

Waardering.

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, met name de katholieke grafcultuur. Het heeft kunsthistorische waarde vanwege het ontwerp, materiaalgebruik en ornamentiek. Het is gaaf bewaard gebleven.

Tags: losse objecten, ed.,gedenkteken,voorwerpen op pleinen ed.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Grafmonument
location_on Monumenten Kaart rond Moergestel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!