Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kruisbeeld in Schijndel

Rietbeemdweg 15
5482 JA, Schijndel (Gemeente Schijndel)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1875-1900
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 525709

Omschrijving van Kruisbeeld

Inleiding.

Aan het einde van het rechter beukenlaantje bevindt zich in de zuidelijke hoek van de begraafplaats, midden op de as van het laantje, het KRUISBEELD dat op het noordwesten is georinteerd.

Het uit het vierde kwart van de negentiende eeuw daterende beeld behoort stilistisch tot de Neo-Gotiek.

Omschrijving.

Het frontaal gerichte kruisbeeld bestaat uit een secundaire bakstenen sokkel met daarop een zwart geschilderd gietijzeren kruis waarvan de armen eindigen in driepassen. Rondom het centrum van de kruisarmen een viertal stralen. Aan de bovenste arm een schriftrol met de kruistitel 'IN/RI'. Tussen het kruis en de rechthoekige basis is een staand rechthoekig, geprofileerd tableau ingevoegd waarop in relif een doodshoofd staat weergegeven als symbool voor de kortstondigheid van het leven.

Aan het kruis hangt een door een voetstuk ondersteunde, wit geschilderdelijdende Christus, gekleed gaande in het subligaculum; een smalle, de schaamdelen bedekkende lendendoek.

Waardering.

Het kruisbeeld is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de rooms-katholieke uitbeelding van Christus' kruisiging aan het einde van de negentiende eeuw.

Het object bezit kunsthistorische waarden wegens de esthetische kwaliteit, de bijzondere detaillering en het opmerkelijke materiaalgebruik.

Het object heeft tesamen met het toegangshek en de grafmonumenten ensemblewaarde als onderdeel van een historisch gegroeid religieus ensemble aan de Rietbeemdweg.

Het object is van belang wegens de gaafheid.

Tags: losse objecten, ed.,kruisbeeld,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kruisbeeld
location_on Monumenten Kaart rond Schijndel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt